e-gebelik.net Bize Ulaşın Anasayfam Yap Sık Kulananlara Ekle Soruları Cevaplıyor
   
Osteoporoz (Kemik Erimesi)
 


     

Kireçlenme Hastalığı
Menapozda Kireçlenme, Artrit

 

Eklem (mafsal) kireçlenmesi nedir?

Halk arasında mafsal kireçlenmesi, tıp dilinde artroz veya osteoartrit, osteoartroz (OA) olarak isimlendirilen bu hastalıkta, klinik olarak eklem hareketlerinde ağrı, bölgesel hassasiyet, hareketlerde sınırlılık, bazen iltihaplı bazen de iltihapsız seyreden ve kıkırdak dokusunun dejenerasyonu (harabiyeti) ile karakterize bir tablo söz konusudur.

Eklem kireçlenmesi nde ağrının karakteri nasıldır?

Ağrı OA’un en önemli bulgusudur. Hastalar ağrı şikayeti ile başvururlar. Bu ağrı önceleri haraketlerle artar, istirahatle geçer. Daha sonra istirahat halinde ve hatta geceleri dahi hissedilebilir. Sızı şeklinde duyulan bu ağrı hastalığın olduğu bölgede veya yansıma ağrısı şeklinde daha uzak bölgede hissedilebilir (Beldeki bir kireçlenmenin bacağa, boyundaki bir kireçlenmenin omuza ve kola vuran ağrılara sebep olabilmesi gibi). Soğuk, nemli ve rüzgarlı havalarda bu ağrılar artış gösterir. Bu ağrı depresyon veya benzeri psikolojik problemlerin mevcut olması halinde daha şiddetli ve daha uzun süreli hissedilir, hatta bu kişilerde ağrılar kronikleşerek, zaman zaman da şiddetlenmek suretiyle senelerce sürebilir.

Grafiklerdeki görüntü ile ağrının şiddeti arasında paralellik yoktur. Çok hafif derecedeki bir kireçlenme şiddekli ağrılar yapabileceği gibi, ileri derecedeki bir kireçlenme hafif derecede ağrılara neden olabilir. Bunun nedeni eklemdeki yumuşak dokuların hastalığa iştirak edip etmemesidir.

Kireçlenme ile ilgili ağrılar kadınlarda daha yoğun hissedilir.

Kireçlenme ye bağlı olarak fonksiyon kaybı ve sakatlıklar ne zaman olur?

Kireçlenmenin ileri hallerinde eklemde şekil bozuklukları, örneğin dizlerde içe doğru açılanma meydana gelir. Ağrıdan dolayı fonksiyon kaybı meydana gelir. Adale zayıflığı ve hareket sınırlılığı sonucu sakatlıklar meydana gelebilir. Örneğin kalça ekleminin kireçlenmesinin ileri hallerinde kalça eklemi hemen hemen hiç oynamaz, diz eklemi kireçlenmesinin ileri hallerinde kişi çömelemez.

Kireçlenme tedavisinde neler amaçlanmaktadır?

Kireçlenme geri dönüşümü pek olmayan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığı tamamen tedavi edip eski haline döndürmek mümkün değildir. Ancak kireçlenme, ağrı v.s. gibi şikayetlere neden olmuyorsa tedavi gerektirmez. Tedavide şunlar amaçlanır:

·        Semptomların azaltılması

·        İlerlemenin kısıtlanması, yani kötüye gidişin engellenmesi

·        Fonksiyon bozukluğu yapmış bir sakatlık hali varsa bunun düzeltilmesi

Kireçlenmede başlıca tedavi yöntemleri nelerdir?Mezoterapi Nedir?

Medikal (ilaç), fizik tedavi ve rehabilitasyon, cerrahi yöntemler olarak üç gruba ayırt etmek mümkündür. Medikal tedavi şöyle yapılmaktadır:

 

1.      Sistemik tedavi: Ağızdan, adaleden, damardan veya fitil şeklinde çeşitli ilaçların (analjezik, steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar v.s.) kullanılması,

2.      Tropikal tedavi: Lokal olarak kullanılan çeşitli pomad, jel, krem ve spreyler bu gruptandır. Ayrıca eklem içine yapılan enjeksiyonlar da bu gruba dahildir.

3.      Yeni tedavi seçenekleri: Strüktürü modifiye edici ilaçlar olup son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.

4.      Eklem kıkırdağının tamiri: Hücre ve doku grefleri (yamaları) bu gruptadır.

5.      Deneysel tedaviler: Bazı biyolojik ajanlar ve gen tedavisi bu grupta yer almaktadır.

6.      Mezoterapi: Bugün Fransa’da takriben 12.000 hekim tarafından ve Avrupa’nın birçok ülkesinde ve Türkiye’de de 1987 yılından beri uygulanan mezoterapi yöntemi, hastalığa yönelik olarak verilmesi gereken ilaçların küçük özel iğnelerle (2 ve 4 mm uzunluğunda ve çok ince) verilmesidir. Vücuda az miktarda ilaç verilmektedir, ancak hasta olan bölgede geniş çapta ilaç potansiyeli oluşturulmaktadır. İlaca bağlı yan etki yok denecek kadar azdır. Ağzından ilaç alınmadığı için mide ve barsaklarda ilaca bağlı yan etki söz konusu değildir. Ameliyat gerektirmeyen kireçlenmelerde çok yararlı bir tedavi yöntemidir. Kortizon diye bilinen ilaçların bu tedavide yeri yoktur.

Kireçlenmesi olan hastalarda eklemleri koruma teknikleri nelerdir?

Aşağıda tarif edilecek teknikler hasta ve normal eklemleri, aşırı ve yanlış yüklemeye karşı korur, enerji tasarrufu sağlar, fiziksel aktivite ile istirahat arasında bir denge kurulmasına yardımcı olur. Bu teknikler şunlardır:

1.      Çalışılan ortamda ihtiyaç duyulabilecek malzemeler kolay erişilebilecek yerlere konulmalıdır.

2.      Asansör ve rampa merdivenlere tercih edilmeli, merdiven çıkılacaksa dinlenerek çıkmak gereklidir.

3.      Giyilen ayakkabı ayağa uygun olmalı, dar burunlu, sivri topuklu, çok geniş olan ayakkabılar giyilmemelidir. Ayakkabı ayağın içe veya dışa dönmesine imkan vermeyecek sertlikte, ayağın iç kavisine uygun içten destekli olmalıdır.

4.      Ayakta, fazla hareket etmeden 10 dakikadan fazla kalınmamalı, oturularak yapılabilecek işler oturarak yapılmalıdır (Bu tavsiye özellikle mutfakta hergün çalışmak durumunda olan hanımlar için önemlidir).

5.      Araç mümkün olduğnca yakın yere park edilmelidir.

6.      Spor yapmak isteniliyorsa eklemlere pek yük vermeyen yüzme ve az yük veren yürüyüş tercih edilmelidir. Hoplama, zıplama gerektiren sporlardan (tenis, uzun atlama v.s.) kaçınılmalıdır.

7.      Oturulan sandalyenin yüksekliği bacak uzunluğuna uygun olmalıdır.

8.      Yatak yüksekliği kişinin rahat çıkıp inebileceği yükseklikte olmalıdır.

9.      Diz üstü yer silmek, sona kadar çömelip bazı aktiviteleri yapmak ve bağdaş kurarak oturmaktan kaçınılmalıdır.

10.  Tuvalet klozetlerinin yüksekliği uygun olmalı, kenarlarında tutunacak yerler olmalıdır.

11.  Banyo yaparken veya duş alırken gereğinde kullanmak üzere bir tabure bulundurulmalıdır.

12.  Ağır eşya kaldırmamalı, bir eşya kaldırılacaksa mümkün olduğunca gövdeye yakın ve her iki elle kaldırılmalıdır.

Boyun kireçlenmesinde dikkat edilecek noktalar nelerdir?Boyun artriti..

Kolayca uygulanabilecek öneriler şunlardır:

1.      Soğuk ve özellikle rüzgarlı havalardan korunmak, ıslak uzun saçlarla uzun süre kalmamak gereklidir.

2.      Alçak yastık kullanılmalıdır.

3.      Ağrılı hallerde boyun ve boynun sağ ve sol tarafındaki adalelerin üzerine sıcak ıslak bir havlunun birkaç defa konması fayda sağlar. Islak yapılmazsa kuru uygulamanın da faydası olur. Aynı amaçla elektirkle ısıtılan yastıklar da kullanılabilir.

4.      Boyun adalelerindeki spazmı çözmek amacıyla sıcak tatbikatttan sonra bir jel veya krem aracılığı ile boyun kısnına el ayasıyla ve parmaklarla yukarıdan aşağıya, boyunun sağ ve solundaki adalelere de dıştan içe doğru masaj yapmanın faydası vardır.

5.      Şiddetli ağrının mevcut olduğu ve iltihabın düşünldüğü hallerde, hekim tarafından önerilecek bir boyunluğun kullanılması yararlıdır. Ancak şikayetler geçtikten sonra az harekete bağlı olarak meydana gelen adale zayıflığını normale döndürmek için uygun eğzersizler yapılmalıdır.

6.      İmkan dahilinde ise ve de arzulanıyorsa sıcak ve kuru iklim tercih edilmelidir, bu durumda şikayetler azalır.

Bel kemiği kireçlenmesinde dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Vücudumuzun üst yarısı ile alt yarısını birletşiren ve her türlü harekete gerekli olan bel bölgesi ömür boyu korunması ve kollanması gereken hassas bir bölgedir. Bel bölgesinin nasıl korunacağının bilinmesini veya bilinip de yapılmaması sonucu bugün yetişkin insanların önemli bir kısmının bel ile ilgili şikayetleri vardır. Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

1.      Yatağın düz ve hafif derecede sert olmasının yararı vardır.

2.      Ağrılı hallerde sırt üstü istirahat edilirken diz ve kalça eklemlerinin hafif derecede (20 derece kadar) bükük vaziyette olmasının faydası vardır. Bu pozisyonu sağlamak için, dizden itibaren bacağın altına ince bir battaniye v.s. koymak yeterli olabilir.

3.      Ağrılı adale spazmı hafif sıcaklıkla, etkili bir şekilde azalır. Bunun için ıslak sıcak havlular plastik bir torbanın içine konarak bel bölgesine konur.

4.      Sıcak uygulamasından sonra, bel bölgesine elle aşağıdan yukarıya doğru, takriben yarım saat süreyle yapılacak olan masajın adalelerin elastikiyetini kazanması ve ağrıların geçmesi bakımından çok yararı vardır.

5.      Ağrıların şiddetli olduğu durumlarda, omurganın istirahatini sağlamak amacıyla çelik balenli bir korse kullanmak gerekli olabilir.

6.      Ağrılar geçer geçmez adaleleri kuvvetlendirici genel ve bel için özel egzersizlere başlanır. Bu egzersizler dikkatli bir şekilde arttıralmalı ve asla yorgunluk yapacak kadar fazla yapılmamalıdır.

7.      Kişi kilolu ise fazla kilolarını vermeğe çalışmalıdır.

8.      Koltuktan kalkarken koltuğun kenarlarından destek alarak kalkmalıdır.

9.      Yataktan kalkarken bacaklar yataktan aşağıya sarkıtılmalı, o arada gövde kaldırılmalı ve ellerle destek verilerek ayağa kalkmalıdır.

10.  Ağır şeyler kaldırmaktan kaçınılmalı ve yerden bir şey almak gerektiğinde öne doğru eğilerek değil de, çömelerek almaya çalışılmalıdır.

11.  Yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabı kullanmaktan kaçınılmalıdır.

12.  Birşeyler taşırken mümkünse bunları her iki tarafa eşit olarak bölüştürmelidir.

13.  Perde v.s. asarken bele çok dikkat edilmelidir.

Diz kireçlenmesi nde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Bu hususlar özetle şöyledir:

1.      Kişi kilolu ise fazla kilolarının en azından bir kısmını vermelidir.

2.      Şiddetli ağrılı hallerde veya dizde içe doğru bükülmenin meydana geldiği durumlarda, dizlere binen yükü azaltmak amacıyla bir baston kullanmakta yarar vardır.

3.      Merdiven inip çıkmaktan mümkün olduğu kadar sakınılmalıdır.

4.      Şiddetli ağrılı durumlarda veya dizde kireçlenme ile birlikte mayi veya iltihabın mevcut olduğu hallerde dizi geçici bir süre için bir oluklu alçı, diz korsesi veya elastik bandajla tesbit etmek gereklidir.

5.      Ağrının geçmesi halinde diz için öğretilecek özel egzersizlerin yapılmasının yararı vardır.

6.      Yüksek topuklu ve sivri burunlu aykkabı giymekten sakınılmalıdır. Geniş taraklı, geniş ve takriben 3 cm. yükseklite topuğu olan ayakkabılar tercih edilmelidir. Hatta dizlerde içe doğru açılanma varsa hekim tarafından önerilecek, ayakkabının içinde dıştan kamalı ayakkabılar kullanılmalıdır.

 

Kaynak : Op.Dr.Nurettin Ümit Özak
                Ortopedi-Travmatoloji Uzmanı
                www.mezoterapi.org

 

 

                                                                  Geri 

 

Osteoporoz ,kemik erimesi genel bilgiler
Hormon tedavisi Ve mezoterapi
Kireçlenme Thalassoterapi Hidroterapi Basınç Tedavisi Kaplıca Tedavisi
Tetik Parmak Tenisçi Dirseği

 


 
e-gebelik.net
Site içi arama
   
  Erkekte Erken Bosalma Impotans
Merak Edilen Cinsellik Kadin Hastaliklari Youtube Görüntleri Videolari Canli Görüntü Yayin Tv Ani
Kadinda Erkekte Escinsellik, Lezbiyenlik
Kadinda masturbasyon, Erkekte masturbasyon
Hamile, Gebe Kalma Için cinsellik,yöntemler tedaviler
Ilk Gece ,Zifaf, Gerdek, Kizlikzari ve Cinsellik
Meme Kanseri, Agrisi Teshis Ve Tedavisi, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum, Kadin Sagligi Muayenesi)
Sezeryan (Sezaryen) Resmi, Görüntüsü,Youtube Sezaryen Videosu Görüntüsü Youtub Sezaryan video
Dogum Resimleri Görüntüleri Ani, Fiyatlari Ücretleri Hastanesi, Fiyat Bilgileri, Ücretlendirme
Cinsel Uçuk Genital Herpes,Tedavi Edilmeli Mi Gerekli Mi Gereksiz Mi, Yapilmali Mi? Olmali Mi?Nasil
Genital Sigiller, Genital Sigil Tedavisi Gardasil HPV Rahim Kanseri Asisi Kondilom, HPV, Sigil Virüs
Bartolin Absesi, Bartholin Kisti Operasyonu
Vajina Mantar Enfeksiyonu, Akinti Kasinti
Kadin Hastaligi Olarak Vajinal Akinti
Sivilceler, Sivilce, Akne Tedavisi
Kadinda Tüylenme, Tüy Artisi
Endometriozis Belirtileri Tani Ve Tedavisi
Simir ( Pap Smear) Degerlendirilmesi, Cin 1, 2, 3, Ascus
Kolposkopi, Biopsi, Konizasyon Ve Kürtas ücretleri, fiyatlari, parasi ve hastanesi
Kisirlik, Gebelik Ve Miyom, Myom Tedavisi
Idrar Kaçirma , Tutamama Ve Jinekolok Ameliyati
Hamilelik, Gebelik ve Yumurtalik Kisti, Gebelik Hamilelik te Yumurtalikta kist tedavisi
Çikolata kisti ,Endometriyoma Ve Endometriyozis,Çukolata kisti ameliyati laparaslopi
Kadin Dogum Kanserleri ,Jinekolojik Kanser Tedavisi
Laparaskopi, Kist ve Kisirlik Tedavisi
Adet Hijyeni Ve Genital Bakim
Vaginismus Ve Vajinismus Tedavisi, Jinekolog Ve Kadin Dogum Uzmani Muayenesi Adresleri
Jinekolojik Muayene Ve Jinekolog,Jinekolok seçimi nerede, nasil , ücreti, fiyati ve parasi
G Noktasi ve Orgazm,Vajina Estetigi, Labioplasti Vajinoplasti Ameliyati Nasil Ne sekilde Nerede
Memede fibrokistik hastalik
Kordon dolanmasi (fotograflari görüntüleri resimleri) youtube video, yutup vidyo görüntüsü ani
Yumurtalik kisti tani ve tedavisi
Gebelikte uyku pozisyonu, Bebegim Nasil Rahat Eder?,Nasil Daha Saglikli Olur?
Erkelerde dogum kontrol asisi,Uygun Mu? Güvenilir Mi, Olmali Mi,Ne Sekilde Nezaman Nasil Takilir
Genital enfeksiyonlardan korunma yollari , Hamilelik Ve Gebelik Hijyeni Korunma Ne Sekilde Nasil
Gebede , Hamilede Düsük tehdidi , Gebe Hamile Takibi Kontrolu , Belirtileri
Smear testi nedir ,ne zaman
Hormon yerine bitkisel tedavi
40 yas üstü kadinlarda korunma, kimyasal gebelik, bozulmus gebelik ve bos gebelik nasil olusur?
Rahim agzinda yara ,yakma dondurma lazer tedavisi, resim ve görüntü, youtube yutube video tv
Hizli gebe kalmak için uygulamalar, hamilelik gebelik belirtileri ne olabilir? Hamile Ve Gebe Kalma
Adet düzensizligi sekilleri
Gebelikte Hamilelikte bulanti,kusma ,uyusma, ödem , karincalanma, mide yanmasi ,reflü belirtileri
Dogum kontrol haplari , Gebelikten Hamilelikten Korunma Istememe ,Yöntem
Miyom belirtileri ve tanisi ,myom tedavisi, nerede nasil ne sekilde Ve ne zaman yapilir
Cinsiyet belirleme ,Seçimi Tayini, hamilelik ve gebelik öncesi cinsiyet seçme,Çin Takvimi
Sezeryan mi? Normal dogum mu? Sezaryen Görüntüleri Resimleri Canli Ani Youtube Video Yutub
Gebelikte hamilelikte cinsel iliski ve birlesme pozisyonlari, güvenli mi? ne sekilde olmali
Polikistik over sendromu nedir ? Ultrasonografi ,Kadin Sagligi , Jinekoloji Ve Kadin Hastaliklari
Kizlik zari muayenesi, Kizlik zari hakkinda bilgiler
 
  Hafta hafta gebelik, ay ay hamilelik gebelik, gün gün gebe hamile takibi muaynesi ve tetkikleri
Gebelerde Hamilelerde Cinsel Iliski Ile Geçen Hastaliklar, Gebelik,Hamilelik Enfeksiyonlari
Gebe Hamile Muayenesi Takibi, Ne zaman, Nasil, Ne Sekilde Yapilir, Gebelik Hamilelik Dogum takibi
Kürtaj Hapi, Düsük Ilaci, kürtaj yapan doktorlar hastaneler klinikler, sik kürtaj, ard arda kurtas
Genetik Danisma,Perinatolojik Inceleme nerede nasil ne sekilde hangi hastane doktor klinikte yapilir
Agrisiz dogum, Epidural Anestezi, Dogum Ani, Sezeryan Ani, Sezaryan Ani, Sezaryen Ani Video
Spiral (Ria) Yöntemi Ile Korunma, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum) Kadin Sagligi Merkezi Muayenesi
Lohusalik (Logusalik), Üstüne Görme, Üste Görme, Dogum Sonrasi Kürdaj ( Kurtaj, Kurdaj,Kürdas)
Sünnet, Yenidogan Sünneti, Dogum Sonrasi Sünnet Ve bebek bakimi
Gebelik (Hamilelik) Takvimi, Gebelik Hesaplayicilari, Hamilelik Hesaplayicilari Hesaplayicisi Hamile
Ne Zaman Gebe, Nasil Hamile Kalabilirim?
Spermiogram, Sperm Bozuklugu Kisirlik Tetkikleri,Kisirlik Tedavisi (Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji)
Varikosel Ameliyati, Tedavisi
Çocuk Istegi ,Sik Sorulan Sorular
Erkekte Kisirlik, Erkek Kisirligi
Tüp Bebek, IVF, Mikroenjeksiyon, Yumurtalama Takibi ,Asilama Yöntemleri, Kisirlik Tedavisi
Asilama,Iui, Kisirlik Tedavisi
Kisirlik, Bebek Istegi Tetkikleri
Kadinlarda Kisirlik Nedenleri
Detoks Beslenme,Uzun Saglikli Yasam
Vitaminler Genel Bilgi, Diyet (Diet) yapma
Osteoporos, Kemikerimesi Ve Beslenme
Osteoporoz, Kemik Erimesi, Menapos Ve Kadin Hastaliklari Takibi Bitkisel Dogal Tedavi
Menopozda Kanama Kürtaj, Ne Zaman, Nasil Ne Sekilde -- Youtube Videolari, Görüntüleri Resimleri
Menapozda Cinsel Yasam , Cinsellik beslenme ve spor, Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji
Kadin Sagligi ,Unutkanlik, Alzheimer Bunama Hastaligi ve Menepoz
Menopoz , Menapoz Nedir
Cinsel Isteksizlik, Sogukluk, Hamilelik Gebelik Ve Cinsel Isteksizlik
Iktidarsizlik, Impotans, Sertlesme Bozuklugu
Bebek ve Cinsiyeti Kiz mi,erkek mi? Hamilelik Gebelik Ve Cinsiyet Meragi, Ne Zaman Kaçinci Hafta
Gebe kalma korkusu sehir efsaneleri
Genital Sigiller ,HPV Asisi Ve Kanser
Miyomlarda yeni bir tedavi yöntemi resimleri youtube video vidyo görüntüleri görüntüsü izle
Anne karninda müzik
Suda dogum ,youtube video canli görüntüleri, youtub vidyo görüntüsü ve canli ani,nasil nerede, kim
Dogumda, Sezeryanda ( Sezaryen , Sezaryan) Kordon Kani
Seasonale ,yeni korunma yöntemi
Vajina Estetigi Ve Cinsellik
 

Yakında e-jinekolog.com sitemizde
doğum, ameliyat youtube video
RESİMLERİ
FOTOĞRAFLARI
VİDEOLARI
GÖRÜNTÜLERİ

solmenu.jpg
anasayfa
Hafta Hafta Gebelik Gebeliğe Hazırlık
Gebelik
Gebelikte Beslenme
Doğum
Doğum Loğusalık ve Bebek
Aile Planlaması Yöntemleri
Genel Jinekoloji
Yumurtalık Kistleri
Rahim sorunları
Rahim ağzı sorunları
Hormon Bozuklukları
Hormon Bozuklukları Genital Enfensiyonlar Hormon Bozuklukları
Meme
Cinsel Sorular
Menepoz - Osteoporoz
Otomatik_Hesaplayicilar
   

! Yasal Uyarı !

www.kurtaj.info

www.genitalsigil.net

Google Plus +