e-gebelik.net Bize Ulaşın Anasayfam Yap Sık Kulananlara Ekle Soruları Cevaplıyor
   
Hormon Bozuklukları
 


 

Polikistik Over Sendromu (PKOS)
  Ve Sık Sorulanlar

 

Polikistik over sendromu (PKOS) genç kadınlarda yaygın bir problemdir. Adet sorunlarına, kısırlığa, tüylenmeye ve sivilceye yol açabilir. PKOS’li birçok kadın ayrıca aşırı kiloludur. Mevcut tedavi yöntemlerinin arasında, semptomların ayrı ayrı tedavisine ek olarak, kilo verme (aşırı kilolu iseniz) ve yaşam stilinde değişiklik yapma sayılabilir.

Yumurtlama Nasıl Olmaktadır?
Yumurtlama, bir yumurtanın rahme (döl yatağına) bırakılmasıdır. Yumurtlama normal olarak ayda bir kez gerçekleşir.

Yumurta, yumurtlama (ovülasyon) sırasında serbest kalmadan önce,overde (yumurtalıkta) folikül adı verilen, minik bir kiste benzeyen küçük bir şişlik geliştirir.Her ay birkaç folikül gelişmeye başlamakla birlikte, normal olarak sadece bir tanesi tamamen gelişir ve yumurtlanır. Overler ayrıca bazı hormonlar üretir. (Hormonlar, vücudun bir kısmında üretilen kimyasal maddeler olup, kan dolaşımına girerek vücudun diğer kısımları üzerinde etki yaparlar.) Örneğin, overler, başlıca “kadınlık” hormonu olan östrojeni üretirler. Overler ayrıca az miktarda, testosteron gibi “erkeklik” hormonları (androjenler) üretirler.

Polikistik Over Sendromunda  Ne Olur?

Polikistik, “birçok kist” anlamına gelir. PKOS’niz varsa, overlerinizde birçok küçük foliküller (kistler) gelişir. Ancak, bu foliküller çoğu kez tam olarak gelişmez. Dolayısıyla her ay yumurtlamazsınız. PKOS’li bazı kadınlar hiç yumurtlamaz. Ayrıca, overlerinizde ürettiğiniz hormonların dengesi de değişir. Normalden daha fazla testosteron (erkeklik hormonu) üretirsiniz.

Kimler Ve Neden Polikistik Over Olur?

Yaklaşık olarak her 10 kadından 1’i belirli bir düzeyde PKOS geliştirir. Kesin nedeni bilinmemektedir. Birkaç etkenin rol oynaması olasıdır.
İnsülin’in büyük bir etken olduğu düşünülmektedir. Vücudunuz (midenizin arkasındaki) pankreas bezinde insülin üretir. İnsülinin başlıca rolü, kanınızdaki şeker düzeyini kontrol altına almaktır. Esas olarak, kanınızdaki şeker düzeyi yükseldiğinde şekeri (glukozu) alan yağ ve kas dokuları üzerinde etki yapar. PKOS’li birçok kadında insülin direnci vardır. Bunun anlamı, kandaki şeker düzeyini kontrol altına alabilmek için kandaki insülin düzeyinin normalden daha yüksek olması gerektiğidir. Yüksekinsülin düzeyleri (ya da overlerin insüline karşı anormal derecede duyarlı olması),overlerin çok fazla testosteron (erkeklik hormonu) üretmesine yol açar. Yüksek insülin ve testosteron düzeyleri, foliküllerin gelişmesini engeller. Bunun sonucunda da foliküller tam olarak gelişmeyebilir.
Luteinising hormonu (LH) rol oynayabilir. Bu hormon hipofiz bezinde üretilir. LH, overlerin yumurtlamasını ve bazı hormonları üretmesini teşvik eder. LH düzeyinin yüksek olması overleri anormal yönde etkileyebilir. Polikistik Overli her 10 kadının yaklaşık 4’ünde yüksek LH düzeyi vardır.
Genetik yapınız muhtemelen önemlidir. Bir veya daha fazla genin overlerinizi LH ya da insüline daha duyarlı yapması olasıdır. PKOS, tam olarak kalıtsal (irsî) olmamakla birlikte, bazı ailelerde çok sık görülebilir.
Aşırı kilolu iseniz, katkısı olabilir. Aşırı yağ, insülin direncini daha kötüleştirir ve insülin düzeyinin yükselmesine yol açar. Ancak, PKOS de aşırı kiloya ve obesiteye katkısı olan bir neden olabilir. Çünkü, yüksek insülin düzeyleri de kilo artışına katkıda bulunabilir.

Polikistik Over Sendromunda  hangi şikayetler oluşur?  semptomları ve sorunları nelerdir?

Yumurtlamadığınız takdirde oluşan semptomlar:
• Adet sorunları PKOS’li her 10 kadının yaklaşık 7’sinde görülür. Düzensiz ya da hafif adetlerin yanı sıra hiç adet olmaması da olasıdır.
• Kısırlık sorunları - gebe kalabilmeniz için yumurtlamanız gerekir. Her ay yumurtlamayabilirsiniz. PKOS’li bazı kadınlar hiç yumurtlamazlar. PKOS, kısırlığın en yaygın nedenlerinden biridir. Fazla testosteron (erkeklik hormonu) ürettiğiniz takdirde oluşabilecek semptomlar
• Tüylenme (hirsüt), PKOS’li kadınların yarısından fazlasında görülür. Tüylenme başlıca, yüzde, alt abdomende ve göğüste gerçekleşir. Bazı olgularda görülen tek semptom budur.
• Sivilce (akne), normal ergenlik çağından sonra da devam edebilir.
• Bazı olgularda kafadaki saçlarda incelme görülebilir.
• Kilo artışı – PKOS’li her 10 kadından yaklaşık 4’ü aşırı kilolu ya da obestir.
• Depresyon ya da özsaygının düşmesi de diğer semptomların sonucu olarak ortayançıkabilir.

Şikayetler Ve Semptomlar  Ne Zaman Başlar?

Semptomlar tipik olarak 10’lu yaşların sonlarında ya da 20’li yaşların başlarında başlar. PKOS’li her kadında bu semptomların hepsi görülmez. Örneğin, PKOS’li birçok kadında fazla tüylenme olmakla birlikte, adetler normaldir ve kısırlık görülmez. Semptomların şiddeti hafif ile ağır arasında değişebilir. Örneğin, istenmeyen tüylerin hafif düzeyde oluşması normal olup, hafif PKOS’li kadınlarda ne zaman anormale döndüğünü söylemek güçtür. Diğer uçta ise, ağır PKOS’nin belirgin tüylenmeye, kısırlığa ve obesiteye yol açabileceği bilinmektedir. Semptomlar, yıllar geçtikçe de değişebilir. Örneğin, orta yaşlarda sivilcenin daha az sorun çıkarması, ama tüylenmenin daha belirgin olması mümkündür.

Uzun Dönemde Polikistik Over li  Kadınlarda Olası Sorunları Ne Olabilir?

PKOS’niz varsa, yaşamınızın ileriki yıllarında şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol (kandaki yağ) düzeyi tutulmak doğrultusunda daha yüksek bir riskiniz vardır. Örneğin, PKOS’li 10 kadından yaklaşık 1’i, yaşamının belli bir noktasında şeker hastalığına yakalanır. Bu sorunlar, ileriki yaşlarda inme (ve muhtemelen kalp hastalığı) riskini artırır. Bu artan sağlık risklerinin nedenleri, uzun vadeli insülin direnci, aşırı kilo ve diğer hormon değişiklikleridir.Eğer adet görmüyorsanız ya da çok nadir olarak görüyorsanız, rahim kanseri tutulmak riskinizortalamadan daha yüksektir.

Tanıyı Koymak Ve Tedavinin Takibi için Test Yaptırılması Gerekli Midir?

Teşhisi kesinleştirmek ve diğer hormon dengesizliklerini dışlamak için test yapılması önerilebilir.
• Bazı hormonları ölçmek için kan tahlili yapılabilir. Örneğin, PKOS’li kadınlarda yüksek olma eğilimindeki testosteron ve LH.
• Overlerin ultrason ile taranması önerilebilir. Bu test, hafif genişlemiş overlerde birçok küçük folikül (kist) olarak kendini gösteren tipik PKOS görünümünü algılayabilir. Ayrıca, bazı doktorlarca, herhangi bir anormalliği mümkün olduğu kadar erken teşhis etmek üzere, düzenli aralıklarla (örneğin, yılda bir) kan şekeri, tansiyon ve kolesterol düzeylerininkontrol edilmesi önerilebilir.
 


Polikistik Overin Ultrasonografik Görüntüsü


Polikistik Over Sendromunun tedavisi nedir?

PKOS’nin  kesin tedavisi yoktur. Ancak, semptomlar tedavi edilebilir ve sağlık riskleriniz azaltılabilir.
Eğer aşırı kilolu iseniz kilo vermelisiniz
Kilo verilmesi, PKOS’li kadınlarda yaygın olan yüksek insülin düzeylerinin düşürülmesine yardım eder. Bu da, testosteronu düşürme doğrultusunda ikincil bir etki yapar. Ardından, yumurtlama olasılığınız yükselir; varsa, adet ve kısırlık sorunlarınız düzelir. Ayrıca, tüylenme ve sivilce sorunları azalır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon vs. gibi uzun vadeli sorunlara ilişkin yüksek riskler de azalır. Kilo vermek zor olabilir. En iyi yöntem, daha az yemek ve daha çok egzersiz yapmaktır. Bir beslenme uzmanının tavsiyeleri ve bir pratisyen hemşirenin yardım ve desteği ile kilo verme şansınız artabilir. Mütevazı bir miktarda kilo verilmesi dahi faydalı olabilir.
Tüylenmenin tedavisi
Tüylenme, testosteron, yani “erkeklik” hormonu düzeyinin yükselmesi nedeniyle oluşur.
• İstenmeyen tüyler; tıraş, ağda, tüy dökücü krem, elektroliz ve lazer tedavisi ile alınabilir. Elektroliz ve lazer tedavileri daha kalıcı olmakla  birlikte, sözü edilen yöntemlerin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekebilir.
• Tüylenmeye karşı ilaç tedavisi de vardır. Bu ilaçlar, ürettiğiniz testosteron miktarını azaltma ya da testosteronun etkilerini bloke etme yöntemleriyle çalışır. İlaçlar arasında aşağıdakiler sayılabilir:

Ø       Kombine doğum kontrol hapı. Birçok hap seçeneği olup, hepsinin de belli bir derecede tüylenmeyi azaltma etkisi vardır.

Ø       Siproteron asetat, bir “anti-testosteron” ilacıdır. Bu ilaç genellikle östrojen ile birleştirilerek, Diane 35 adı altında özel bir doğum kontrol hapı şeklinde sunulur. Diane 35; adeti düzenli hale getirmek, tüylenmeyi ve sivilceyi azaltmak için yaygın şekilde reçetelenir ve ayrıca etkili doğum kontrolü sağlar.

Ø       Eğer “hap” ya da Diane 35 etkili olmazsa veya uygun değilse, bazen diğer antitestosteronilaçları da denenebilir. Tüylenmeyi tedavi eden ilaçların tam etki göstermesi ve etkilerinin belirgin olabilmesi için 3ila 9 ay gerekebilir. Bu ilaçları almaya devam etmeniz gerekir; aksi takdirde tekrar tüylenme oluşur. İlaç tedavisinin etkisini göstermesini beklerken, yukarıdaki yöntemlerle (tıraş vs.) tüy giderme önerilebilir.

Sivilce tedavisi
PKOS’li kadınlarda sivilce tedavisinin, normal sivilce tedavisi ile hiçbir farkı yoktur. Sivilce ve tedavisi, başka bir broşürde ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Sivilce tedavisi genellikle iyi sonuçlar verir.
Adet sorunlarının tedavisi
Hiç adet görmeyen ya da nadiren adet gören bazı kadınlar, bu durum için tedavi istemezler. Ancak, uzun süre hiç adet görmeyen kadınların rahim kanserine yakalanma riski artar.Düzenli olarak adet görülmesi, rahim kanseri riskindeki artışı önler. Dolayısıyla, düzenli adet sağlaması nedeniyle, PKOS’li bazı kadınlara doğum kontrol hapı almaları önerilir. Eğer bu çözüm uygun değilse, başka bir seçenek de, her ay birkaç gün progestojen hormonu almaktır. Bu hormon, adet gibi kanamaya neden olur. Eğer bunların hiçbiri uygun değilse, herhangi bir sorunu erken teşhis etmek için doktorunuz düzenli olarak ultrason cihazıyla rahim taraması önerebilir.
Kısırlık sorunları, klomifen ( klomen ) ve metformin kullanımı
Gebe kalma olasılığı çoğu kez azalmakla birlikte, gebe kalmamayı garantilemek istiyorsanız doğum kontrolü kullanmanız gerekecektir. Gebe kalma olasılığı, hangi sıklıkta yumurtladığınıza bağlıdır. PKOS’li bazı kadınlar bazen yumurtlar, bazıları ise hiç yumurtlamaz. Eğer yumurtlamıyor ve gebe kalmak istiyorsanız, kısırlığa karşı mevcut tedaviler çok iyi sonuçlar vermektedir. Bu konudaki en yaygın tedavi, klomifen ( klomen ) adlı bir ilaçtır. Bu ilaç yumurtlamanızı sağlayarak çalışır. Klomifenin başarılı olmadığı olgularda diğer tedaviler denenebilir. Ancak, obes iseniz gebe kalma olasılığınızın çok düşük olduğunu unutmayınız. Kısırlığa karşı, diğer tedavilerin yanı sıra, eğer uygunsa kilo verilmesi önerilir.
Metformin ;Metformin, bazı şeker hastalarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. İnsülin direncine karşı çıkmaya yardım eder (insülin direncinin, PKOS’nin başlıca nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir Metformin tedavisi hakkında araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu tedavinin ileride PKOS için daha yaygın olarak kullanılması olasıdır. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, PKOS’li kadınlar arasında metformin alanların almayanlara kıyasla daha yüksek yumurtlama ve gebe kalma olasılığı sergiledikleri sonucuna varılmıştır.

Uzun Dönemdeki Sorunların Önlenmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Sağlıklı bir yaşam tarzı, “uzun dönemdeki sorunlar” kısmında listelenen durumların oluşmasını önlemek için önemlidir. Örneğin, aşağıdakilere uymanız önemlidir:
• Sigara içmeyiniz.
• Sağlıklı beslenin.
• Düzenli olarak egzersiz yapınız.
• Eğer aşırı kilolu ya da obes iseniz kilo veriniz.
 

Polikistik Over li Kadınlar Özetle Nelere Dikkat Etmelidir?

• PKOS; adet sorunlarına, kısırlığa, aşırı kiloya, tüylenmeye ve sivilceye yol açabilir.
• Eğer aşırı kilolu iseniz, biraz kilo vermenin çok büyük faydalarını görmeniz muhtemeldir.
• PKOS semptomlarına karşı tedaviler vardır.
• Metformin, PKOS’nin esas nedenine ve yol açtığı kısırlığa karşı yeni bir tedavi olabilir.
• PKOS’li kadınlarda ileriki yaşlarda şeker hastalığı, inme (ve muhtemelen kalp hastalığı) riski artar. Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler, bu risk artışını önleyecektir.

                                                    Geri 

Kadında kısırlık nedenleri
Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nedir?
Tüylenme Ve Hirsutizmus, Tedavi Seçenekleri
Gestasyonel Diabet, Hamilelerde Şeker Hastalığı

Saçlarda dökülme,saç dükülmesi tedavisi ektirme



 


 
e-gebelik.net
Site içi arama
   
  Erkekte Erken Bosalma Impotans
Merak Edilen Cinsellik Kadin Hastaliklari Youtube Görüntleri Videolari Canli Görüntü Yayin Tv Ani
Kadinda Erkekte Escinsellik, Lezbiyenlik
Kadinda masturbasyon, Erkekte masturbasyon
Hamile, Gebe Kalma Için cinsellik,yöntemler tedaviler
Ilk Gece ,Zifaf, Gerdek, Kizlikzari ve Cinsellik
Meme Kanseri, Agrisi Teshis Ve Tedavisi, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum, Kadin Sagligi Muayenesi)
Sezeryan (Sezaryen) Resmi, Görüntüsü,Youtube Sezaryen Videosu Görüntüsü Youtub Sezaryan video
Dogum Resimleri Görüntüleri Ani, Fiyatlari Ücretleri Hastanesi, Fiyat Bilgileri, Ücretlendirme
Cinsel Uçuk Genital Herpes,Tedavi Edilmeli Mi Gerekli Mi Gereksiz Mi, Yapilmali Mi? Olmali Mi?Nasil
Genital Sigiller, Genital Sigil Tedavisi Gardasil HPV Rahim Kanseri Asisi Kondilom, HPV, Sigil Virüs
Bartolin Absesi, Bartholin Kisti Operasyonu
Vajina Mantar Enfeksiyonu, Akinti Kasinti
Kadin Hastaligi Olarak Vajinal Akinti
Sivilceler, Sivilce, Akne Tedavisi
Kadinda Tüylenme, Tüy Artisi
Endometriozis Belirtileri Tani Ve Tedavisi
Simir ( Pap Smear) Degerlendirilmesi, Cin 1, 2, 3, Ascus
Kolposkopi, Biopsi, Konizasyon Ve Kürtas ücretleri, fiyatlari, parasi ve hastanesi
Kisirlik, Gebelik Ve Miyom, Myom Tedavisi
Idrar Kaçirma , Tutamama Ve Jinekolok Ameliyati
Hamilelik, Gebelik ve Yumurtalik Kisti, Gebelik Hamilelik te Yumurtalikta kist tedavisi
Çikolata kisti ,Endometriyoma Ve Endometriyozis,Çukolata kisti ameliyati laparaslopi
Kadin Dogum Kanserleri ,Jinekolojik Kanser Tedavisi
Laparaskopi, Kist ve Kisirlik Tedavisi
Adet Hijyeni Ve Genital Bakim
Vaginismus Ve Vajinismus Tedavisi, Jinekolog Ve Kadin Dogum Uzmani Muayenesi Adresleri
Jinekolojik Muayene Ve Jinekolog,Jinekolok seçimi nerede, nasil , ücreti, fiyati ve parasi
G Noktasi ve Orgazm,Vajina Estetigi, Labioplasti Vajinoplasti Ameliyati Nasil Ne sekilde Nerede
Memede fibrokistik hastalik
Kordon dolanmasi (fotograflari görüntüleri resimleri) youtube video, yutup vidyo görüntüsü ani
Yumurtalik kisti tani ve tedavisi
Gebelikte uyku pozisyonu, Bebegim Nasil Rahat Eder?,Nasil Daha Saglikli Olur?
Erkelerde dogum kontrol asisi,Uygun Mu? Güvenilir Mi, Olmali Mi,Ne Sekilde Nezaman Nasil Takilir
Genital enfeksiyonlardan korunma yollari , Hamilelik Ve Gebelik Hijyeni Korunma Ne Sekilde Nasil
Gebede , Hamilede Düsük tehdidi , Gebe Hamile Takibi Kontrolu , Belirtileri
Smear testi nedir ,ne zaman
Hormon yerine bitkisel tedavi
40 yas üstü kadinlarda korunma, kimyasal gebelik, bozulmus gebelik ve bos gebelik nasil olusur?
Rahim agzinda yara ,yakma dondurma lazer tedavisi, resim ve görüntü, youtube yutube video tv
Hizli gebe kalmak için uygulamalar, hamilelik gebelik belirtileri ne olabilir? Hamile Ve Gebe Kalma
Adet düzensizligi sekilleri
Gebelikte Hamilelikte bulanti,kusma ,uyusma, ödem , karincalanma, mide yanmasi ,reflü belirtileri
Dogum kontrol haplari , Gebelikten Hamilelikten Korunma Istememe ,Yöntem
Miyom belirtileri ve tanisi ,myom tedavisi, nerede nasil ne sekilde Ve ne zaman yapilir
Cinsiyet belirleme ,Seçimi Tayini, hamilelik ve gebelik öncesi cinsiyet seçme,Çin Takvimi
Sezeryan mi? Normal dogum mu? Sezaryen Görüntüleri Resimleri Canli Ani Youtube Video Yutub
Gebelikte hamilelikte cinsel iliski ve birlesme pozisyonlari, güvenli mi? ne sekilde olmali
Polikistik over sendromu nedir ? Ultrasonografi ,Kadin Sagligi , Jinekoloji Ve Kadin Hastaliklari
Kizlik zari muayenesi, Kizlik zari hakkinda bilgiler
 
  Hafta hafta gebelik, ay ay hamilelik gebelik, gün gün gebe hamile takibi muaynesi ve tetkikleri
Gebelerde Hamilelerde Cinsel Iliski Ile Geçen Hastaliklar, Gebelik,Hamilelik Enfeksiyonlari
Gebe Hamile Muayenesi Takibi, Ne zaman, Nasil, Ne Sekilde Yapilir, Gebelik Hamilelik Dogum takibi
Kürtaj Hapi, Düsük Ilaci, kürtaj yapan doktorlar hastaneler klinikler, sik kürtaj, ard arda kurtas
Genetik Danisma,Perinatolojik Inceleme nerede nasil ne sekilde hangi hastane doktor klinikte yapilir
Agrisiz dogum, Epidural Anestezi, Dogum Ani, Sezeryan Ani, Sezaryan Ani, Sezaryen Ani Video
Spiral (Ria) Yöntemi Ile Korunma, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum) Kadin Sagligi Merkezi Muayenesi
Lohusalik (Logusalik), Üstüne Görme, Üste Görme, Dogum Sonrasi Kürdaj ( Kurtaj, Kurdaj,Kürdas)
Sünnet, Yenidogan Sünneti, Dogum Sonrasi Sünnet Ve bebek bakimi
Gebelik (Hamilelik) Takvimi, Gebelik Hesaplayicilari, Hamilelik Hesaplayicilari Hesaplayicisi Hamile
Ne Zaman Gebe, Nasil Hamile Kalabilirim?
Spermiogram, Sperm Bozuklugu Kisirlik Tetkikleri,Kisirlik Tedavisi (Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji)
Varikosel Ameliyati, Tedavisi
Çocuk Istegi ,Sik Sorulan Sorular
Erkekte Kisirlik, Erkek Kisirligi
Tüp Bebek, IVF, Mikroenjeksiyon, Yumurtalama Takibi ,Asilama Yöntemleri, Kisirlik Tedavisi
Asilama,Iui, Kisirlik Tedavisi
Kisirlik, Bebek Istegi Tetkikleri
Kadinlarda Kisirlik Nedenleri
Detoks Beslenme,Uzun Saglikli Yasam
Vitaminler Genel Bilgi, Diyet (Diet) yapma
Osteoporos, Kemikerimesi Ve Beslenme
Osteoporoz, Kemik Erimesi, Menapos Ve Kadin Hastaliklari Takibi Bitkisel Dogal Tedavi
Menopozda Kanama Kürtaj, Ne Zaman, Nasil Ne Sekilde -- Youtube Videolari, Görüntüleri Resimleri
Menapozda Cinsel Yasam , Cinsellik beslenme ve spor, Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji
Kadin Sagligi ,Unutkanlik, Alzheimer Bunama Hastaligi ve Menepoz
Menopoz , Menapoz Nedir
Cinsel Isteksizlik, Sogukluk, Hamilelik Gebelik Ve Cinsel Isteksizlik
Iktidarsizlik, Impotans, Sertlesme Bozuklugu
Bebek ve Cinsiyeti Kiz mi,erkek mi? Hamilelik Gebelik Ve Cinsiyet Meragi, Ne Zaman Kaçinci Hafta
Gebe kalma korkusu sehir efsaneleri
Genital Sigiller ,HPV Asisi Ve Kanser
Miyomlarda yeni bir tedavi yöntemi resimleri youtube video vidyo görüntüleri görüntüsü izle
Anne karninda müzik
Suda dogum ,youtube video canli görüntüleri, youtub vidyo görüntüsü ve canli ani,nasil nerede, kim
Dogumda, Sezeryanda ( Sezaryen , Sezaryan) Kordon Kani
Seasonale ,yeni korunma yöntemi
Vajina Estetigi Ve Cinsellik
 

Yakında e-jinekolog.com sitemizde
doğum, ameliyat youtube video
RESİMLERİ
FOTOĞRAFLARI
VİDEOLARI
GÖRÜNTÜLERİ

solmenu.jpg
anasayfa
Hafta Hafta Gebelik Gebeliğe Hazırlık
Gebelik
Gebelikte Beslenme
Doğum
Doğum Loğusalık ve Bebek
Aile Planlaması Yöntemleri
Genel Jinekoloji
Yumurtalık Kistleri
Rahim sorunları
Rahim ağzı sorunları
Hormon Bozuklukları
Hormon Bozuklukları Genital Enfensiyonlar Hormon Bozuklukları
Meme
Cinsel Sorular
Menepoz - Osteoporoz
Otomatik_Hesaplayicilar
   

! Yasal Uyarı !

www.kurtaj.info

www.genitalsigil.net

Google Plus +