doktornevra.com Bize Ulaşın Anasayfam Yap Sık Kulanılanlara Ekle Sorularınızı Cevaplıyor
   
Genital Kanserler
 

 

 

Over Kanseri
Kadında Yumurtalık Kanseri

 

Over kanseri yani yumurtalık kanseri kadın genital kanserleri içinde en geç tanısı konabilen ve bu nedenle en fazla ölüme sebebiyet veren kanser türü olması nedeni ile ayrı bir öneme sahiptir.Over kanseri kadın kanserlerinn %4'ünü, genital kanserlerin ise %23'ünü meydana getirir. Over kanseri tanısı konan kadınlarda 5 yıllık yaşamı ortalama  % 35 civarındadır.Yumurtalık kanseri gelişmiş  ülkelerde daha fazla görülür. Bu sebeple  çevresel faktörlerin etkisini düşündürmektedir.

Over kanseri her yaşta görülebilmesine rağmen kadınlarda en fazla 45 yaşından sonra rastlanır. Özellikle 75-79 yaşlar arasında pik yapar. Menopoz öncesi dönemde over tümörlerinin sadece % 7'si kanserken bu oran menopoz sonrası  hızla %30'a çıkar. Over dokusu pek çok değişik hücreyi içinde barındırır. Kanserin köken aldığı hücre türüne göre de görülme yaşları ve oranları da doğal olarak  değişir. Overin ve diğer tüm dokuların ana yapısını oluşturan epitel hücrelerden köken alan tümörler en sık görülenoevr  tümürlerdir. Menopoz sonrası kanser teşhisi konan vakaların % 80'i epitelyal tümörlerken, 20 yaş altında teşhis edilen vakaların % 60'ı germ hücreli yani embryonik döneme ait hücreler ile ilgili over tümörlerdir.

Over kanseri için risk faktörleri  nedir?

Over kanseri oluşumunu hormonal, ailesel ve çevresel faktörlerin etkiledikleri düşünülmektedir. Sık ve fazla sayıda kesintisiz bir şekilde yumurtlama yani ovulasyon  olanlarda kanserin daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Buna göre hiç gebe kalmamış kadınlarda risk daha fazlayken doğum yapan kadınlarda  risk 1/2 ile 1/4 oranında azalmaktadır. Gebe kalmayı engelleme mekanizması açısından yumurtlamayı baskılayarak etki eden doğum kontrol hapları da kanser görülme sıklığını belirgin derecede azaltır. Yani sanılanınaksine doğum kontrol hapları kanser yapmadığı gibi kansere karşı koruyucu  ve önemli bir rol oynarlar. Buna karşılık menopoz sonrası dönemde hormon replasman tedavisi sırasında eğer progesteron eklenmeden tek başına östrojen verilirse over kanseri riskinin arttığı da  iddia edilmektedir. Birinci derece akrabalarında over kanseri, yani yumurtalık kanseri  olan kadınlarda  hastalığın daha sık görülmesi genetik bir faktörün etkisini düşündürmektedir. Yapılan bazı çalıışmalar sonucu meme ve over kanserine neden olduğu saptanan bazı genler bulunmuştur.

Over kanseri belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kanseri belirtileri bir özellik içermeyebilir ve bu sebeple over kanserinde erken tanı son derece zordur. Çünkü çoğu zaman şikayetler belirgin değildir. Yumurtalık kanserinin erken dönem belirtileri genellikle belli belirsizdir. Bu belirtilerin genellikle kanserden çok kanser dışı sebeplere bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Karında şişme,beklenmeyen vajinal kanamalar, karında basınç duygusu ,sırt veya bacak ağrısı ,gaz, şişkinlik, uzun süren hazımsızlık gibi sorunlar belirtileri olabilmektedir.Bu belirtilerin yumurtalık kanseri ile ilişkili olabileceği düşünüldüğü zaman kanser yumurtalıkların dışına yayılmış olabilir. Yumurtalık kanserlerinin çoğu batın içindeki organların yüzeyine kolaylıkla yayılır. Belirtilerin bilinmesi ve bu belirtilere dikkat edilmesi, kanserin erken tanınması ve başarıyla tedavi edilmesini sağlayabilir.

Karın ağrısı , şişkinlik, hazımsızlık erken devredeki belirtilerdir. İleri evrelerde ise komşu organlara ait bası bulguları, karın ağrısı, pelviste kitle ve aşağı doğru bası hissi, vajinal kanama gibi spesifik olmayan şikayetlerdir. Hastayı doktora götüren en sık şikayet ise aşırı derecede karın şişliğidir. Bu şişliğin sebebi çoğu zaman karın içerisinde sıvı birikimi yani asittir.

Yumurtalık kanseri tanısı nasıl konur?

Rutin jinekolojik muayene r esnasında özellikle menopoz sonrası kadınlarda pelvik alanda kitle saptanması over kanserini öncelikle düşündürmelidir. Ultrasonografide yumurtalıklarda kitle ile muayende bu kitlenin hareketli olmaması tanıyı destekler. Ayırıcı tanıda miyomlar, normal ve anormal gebelikler ve diğer komşu organ kanserleri mutlaka araştırılmalıdır. Over kanseri düşünülen kadınlarda aile öyküsü dikkatli alınmalı, iyi bir sistemik ve jinekolojik muayene mutlaka  yapılmalı, özellkle genç hastalarda pap  smear de yapılmalıdır. Ayrıca over içindeki damarlanmanın tespiti açısından doppler ultrason ile hem overleri hem de komşu organları incelemeye yönelik radyolojik tetkikler yapılmalıdır. Manyetik rezonans (MR)  ve bilgisayarlı tomografi kitlenin daha iyi incelenmesine olanak sağlar. Over kanseri tanısını güçlendiren ve bu konuda hekimlere son derece yardımcı olan bir başka tetkik de tümör belirteçleridir. Burada CEA, ca12-5 ve ca 12-9 mutlaka bakılmalıdır.

Yumurtalık kanserinde evreleme;

Evrelemede(FİGO) evrelemesi kullanılır. Over kanserlerinde evreleme için cerrahi yaklaşım gerektirir. Evreleme kanserin ne kadar yayıldığını saptama işlemidir. Over kanserinin değişik evreleri değişik şekillerde tedavi edildiği için evreleme çok önemlidir.

Cerrahi ve çıkarılan dokuların mikroskop altında incelenmesi doktorun tümörü evrelemesi için gereklidir. Evreleme, tümörün yayılma derecesini, yakındaki lenf nodlarına veya uzak organlara yayılıp yayılmadığını tarif etmektedir.

I- tümör overlere sınırlıdır

IA- tümör tek overe sınırlı, kapsül sağlam, asit veya periton suyunda tm yok

IB- tümör her iki overe sınırlı, kapsül sağlam, asit veya periton suyunda tm yok.

IC- tümör tek yada iki overde , kapsül rüptüre, over yüzeyinde tm var, asit var, asit suyunda tm var.

II- tm pelvise yayılmış.

·        IIA- tm tup ve uterusa yayılmış, asit yada periton yıkantı suyunda tm yok

·        IIB- tm diğer pelvik dokulara yayılmış, asit yada periton yıkantı suyunda tm yok.

·        IIC- pelvik yayılım var, asit ve pelvik yıkama suyunda tm var.

III- tm pelvis dışında periton veya bölgesel lenf nodu tutulumu var

·       IIIA- pelvis dışında mikroskopik periton metastazı var

·       IIIB- periton metastazı çapı 2 cm altı

·       IIIC- periton metastazı çapı 2 cm den büyük yada bölgesel LAP mevcut

IV- uzak metastaz mevcut

NOT: M1: uzak metastaz olup periton metastazı uzak metastaz olarak kabul edilmemektedir.

Over kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Yumurtalık kanseri tedavisi şekli seçilirken hastanın genel sağlık durumu, çocuk isteyip istemediği ve diğer bireysel özellikler de düşünülmelidir. Yaş tek başına tedavi seçimini kısıtlayıcı bir faktör değildir. Çalışmalar ileri yaştaki kadınların da yumurtalık kanseri tedavisini iyi tolere ettiğini göstermiştir. Over kanseri için temel tedavi şekilleri cerrahi ve kemoterapidir. Çoğu kez bu yöntemlerin ikisi bir arada kullanılır. Over kanserinin tedavisi birçok branştan hekimin bir arada davranmasını gerektirir. Bunlar jinekolog, onkolog, radyoterapist, kemoterapist, patolog, dietisyen ve psikiyatristtir. Günümüzde henüz deneme aşamasında olan bazı hormon ve alerji tedavileri de vardır. Son zamanlarda ikinci bakış cerrahisi kavramı over kanseri tedavisinde giderek önem kazanmaktadır. Buna göre cerrahi ve kemoterapiyi takiben hasta ikinci kez ameliyat edilir ve yeniden durum değerlendirmesi yapılıp yeniden tedavi protokolu saptanmaktadır.

Evre IA-IB Grade 1 à Operasyon + takip

Evre IA-IB Grade 2 à Operasyon + adjuvan veya takip

Evre IC-II veya Grade 3 à Operasyon + adjuvan

Over tümöründeki prognoz, sağkalım nedir?

Prognozda en önemli faktör hastalığın evresidir. Buna göre evre 1 de 5 yıllık yaşam % 70, evre 2 de %25, evre 3 de %18 ve evre 4 de %0'dır.

 


 
e-gebelik.net
Site içi arama
   
  Erkekte Erken Bosalma Impotans
Merak Edilen Cinsellik Kadin Hastaliklari Youtube Görüntleri Videolari Canli Görüntü Yayin Tv Ani
Kadinda Erkekte Escinsellik, Lezbiyenlik
Kadinda masturbasyon, Erkekte masturbasyon
Hamile, Gebe Kalma Için cinsellik,yöntemler tedaviler
Ilk Gece ,Zifaf, Gerdek, Kizlikzari ve Cinsellik
Meme Kanseri, Agrisi Teshis Ve Tedavisi, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum, Kadin Sagligi Muayenesi)
Sezeryan (Sezaryen) Resmi, Görüntüsü,Youtube Sezaryen Videosu Görüntüsü Youtub Sezaryan video
Dogum Resimleri Görüntüleri Ani, Fiyatlari Ücretleri Hastanesi, Fiyat Bilgileri, Ücretlendirme
Cinsel Uçuk Genital Herpes,Tedavi Edilmeli Mi Gerekli Mi Gereksiz Mi, Yapilmali Mi? Olmali Mi?Nasil
Genital Sigiller, Genital Sigil Tedavisi Gardasil HPV Rahim Kanseri Asisi Kondilom, HPV, Sigil Virüs
Bartolin Absesi, Bartholin Kisti Operasyonu
Vajina Mantar Enfeksiyonu, Akinti Kasinti
Kadin Hastaligi Olarak Vajinal Akinti
Sivilceler, Sivilce, Akne Tedavisi
Kadinda Tüylenme, Tüy Artisi
Endometriozis Belirtileri Tani Ve Tedavisi
Simir ( Pap Smear) Degerlendirilmesi, Cin 1, 2, 3, Ascus
Kolposkopi, Biopsi, Konizasyon Ve Kürtas ücretleri, fiyatlari, parasi ve hastanesi
Kisirlik, Gebelik Ve Miyom, Myom Tedavisi
Idrar Kaçirma , Tutamama Ve Jinekolok Ameliyati
Hamilelik, Gebelik ve Yumurtalik Kisti, Gebelik Hamilelik te Yumurtalikta kist tedavisi
Çikolata kisti ,Endometriyoma Ve Endometriyozis,Çukolata kisti ameliyati laparaslopi
Kadin Dogum Kanserleri ,Jinekolojik Kanser Tedavisi
Laparaskopi, Kist ve Kisirlik Tedavisi
Adet Hijyeni Ve Genital Bakim
Vaginismus Ve Vajinismus Tedavisi, Jinekolog Ve Kadin Dogum Uzmani Muayenesi Adresleri
Jinekolojik Muayene Ve Jinekolog,Jinekolok seçimi nerede, nasil , ücreti, fiyati ve parasi
G Noktasi ve Orgazm,Vajina Estetigi, Labioplasti Vajinoplasti Ameliyati Nasil Ne sekilde Nerede
Memede fibrokistik hastalik
Kordon dolanmasi (fotograflari görüntüleri resimleri) youtube video, yutup vidyo görüntüsü ani
Yumurtalik kisti tani ve tedavisi
Gebelikte uyku pozisyonu, Bebegim Nasil Rahat Eder?,Nasil Daha Saglikli Olur?
Erkelerde dogum kontrol asisi,Uygun Mu? Güvenilir Mi, Olmali Mi,Ne Sekilde Nezaman Nasil Takilir
Genital enfeksiyonlardan korunma yollari , Hamilelik Ve Gebelik Hijyeni Korunma Ne Sekilde Nasil
Gebede , Hamilede Düsük tehdidi , Gebe Hamile Takibi Kontrolu , Belirtileri
Smear testi nedir ,ne zaman
Hormon yerine bitkisel tedavi
40 yas üstü kadinlarda korunma, kimyasal gebelik, bozulmus gebelik ve bos gebelik nasil olusur?
Rahim agzinda yara ,yakma dondurma lazer tedavisi, resim ve görüntü, youtube yutube video tv
Hizli gebe kalmak için uygulamalar, hamilelik gebelik belirtileri ne olabilir? Hamile Ve Gebe Kalma
Adet düzensizligi sekilleri
Gebelikte Hamilelikte bulanti,kusma ,uyusma, ödem , karincalanma, mide yanmasi ,reflü belirtileri
Dogum kontrol haplari , Gebelikten Hamilelikten Korunma Istememe ,Yöntem
Miyom belirtileri ve tanisi ,myom tedavisi, nerede nasil ne sekilde Ve ne zaman yapilir
Cinsiyet belirleme ,Seçimi Tayini, hamilelik ve gebelik öncesi cinsiyet seçme,Çin Takvimi
Sezeryan mi? Normal dogum mu? Sezaryen Görüntüleri Resimleri Canli Ani Youtube Video Yutub
Gebelikte hamilelikte cinsel iliski ve birlesme pozisyonlari, güvenli mi? ne sekilde olmali
Polikistik over sendromu nedir ? Ultrasonografi ,Kadin Sagligi , Jinekoloji Ve Kadin Hastaliklari
Kizlik zari muayenesi, Kizlik zari hakkinda bilgiler
 
  Hafta hafta gebelik, ay ay hamilelik gebelik, gün gün gebe hamile takibi muaynesi ve tetkikleri
Gebelerde Hamilelerde Cinsel Iliski Ile Geçen Hastaliklar, Gebelik,Hamilelik Enfeksiyonlari
Gebe Hamile Muayenesi Takibi, Ne zaman, Nasil, Ne Sekilde Yapilir, Gebelik Hamilelik Dogum takibi
Kürtaj Hapi, Düsük Ilaci, kürtaj yapan doktorlar hastaneler klinikler, sik kürtaj, ard arda kurtas
Genetik Danisma,Perinatolojik Inceleme nerede nasil ne sekilde hangi hastane doktor klinikte yapilir
Agrisiz dogum, Epidural Anestezi, Dogum Ani, Sezeryan Ani, Sezaryan Ani, Sezaryen Ani Video
Spiral (Ria) Yöntemi Ile Korunma, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum) Kadin Sagligi Merkezi Muayenesi
Lohusalik (Logusalik), Üstüne Görme, Üste Görme, Dogum Sonrasi Kürdaj ( Kurtaj, Kurdaj,Kürdas)
Sünnet, Yenidogan Sünneti, Dogum Sonrasi Sünnet Ve bebek bakimi
Gebelik (Hamilelik) Takvimi, Gebelik Hesaplayicilari, Hamilelik Hesaplayicilari Hesaplayicisi Hamile
Ne Zaman Gebe, Nasil Hamile Kalabilirim?
Spermiogram, Sperm Bozuklugu Kisirlik Tetkikleri,Kisirlik Tedavisi (Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji)
Varikosel Ameliyati, Tedavisi
Çocuk Istegi ,Sik Sorulan Sorular
Erkekte Kisirlik, Erkek Kisirligi
Tüp Bebek, IVF, Mikroenjeksiyon, Yumurtalama Takibi ,Asilama Yöntemleri, Kisirlik Tedavisi
Asilama,Iui, Kisirlik Tedavisi
Kisirlik, Bebek Istegi Tetkikleri
Kadinlarda Kisirlik Nedenleri
Detoks Beslenme,Uzun Saglikli Yasam
Vitaminler Genel Bilgi, Diyet (Diet) yapma
Osteoporos, Kemikerimesi Ve Beslenme
Osteoporoz, Kemik Erimesi, Menapos Ve Kadin Hastaliklari Takibi Bitkisel Dogal Tedavi
Menopozda Kanama Kürtaj, Ne Zaman, Nasil Ne Sekilde -- Youtube Videolari, Görüntüleri Resimleri
Menapozda Cinsel Yasam , Cinsellik beslenme ve spor, Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji
Kadin Sagligi ,Unutkanlik, Alzheimer Bunama Hastaligi ve Menepoz
Menopoz , Menapoz Nedir
Cinsel Isteksizlik, Sogukluk, Hamilelik Gebelik Ve Cinsel Isteksizlik
Iktidarsizlik, Impotans, Sertlesme Bozuklugu
Bebek ve Cinsiyeti Kiz mi,erkek mi? Hamilelik Gebelik Ve Cinsiyet Meragi, Ne Zaman Kaçinci Hafta
Gebe kalma korkusu sehir efsaneleri
Genital Sigiller ,HPV Asisi Ve Kanser
Miyomlarda yeni bir tedavi yöntemi resimleri youtube video vidyo görüntüleri görüntüsü izle
Anne karninda müzik
Suda dogum ,youtube video canli görüntüleri, youtub vidyo görüntüsü ve canli ani,nasil nerede, kim
Dogumda, Sezeryanda ( Sezaryen , Sezaryan) Kordon Kani
Seasonale ,yeni korunma yöntemi
Vajina Estetigi Ve Cinsellik
 

Yakında e-jinekolog.com sitemizde
doğum, ameliyat youtube video
RESİMLERİ
FOTOĞRAFLARI
VİDEOLARI
GÖRÜNTÜLERİ

solmenu.jpg
anasayfa
Hafta Hafta Gebelik Gebeliğe Hazırlık
Gebelik
Gebelikte Beslenme
Doğum
Doğum Loğusalık ve Bebek
Aile Planlaması Yöntemleri
Genel Jinekoloji
Yumurtalık Kistleri
Rahim sorunları
Rahim ağzı sorunları
Hormon Bozuklukları
Hormon Bozuklukları Genital Enfensiyonlar Hormon Bozuklukları
Meme
Cinsel Sorular
Menepoz - Osteoporoz
Otomatik_Hesaplayicilar
   

! Yasal Uyarı !

www.kurtaj.info

www.genitalsigil.net

Google Plus +