Cinsellik, Gebelik, Hamilelik, Kısırlık, Jinekolog, Jinekoloji,  Kızlık Zarı  Kürtaj Kadın Hastalığı,Meme Hastalıkları,Menopoz Çin Takvimi Vajina Estetiği Genital Siğil HPV
 

Hakkındaki Sitelerimize

Hoş Geldiniz...

 


 

cinsellik gebelik kadın hastalıkları jinekoloji kürtaj genital siğiller hpv kondilom hamilelik gebelik kadın ve güzellik hakkında hazırlamış olduğumuz aşağıdaki 7 adet sitelerimizde yaklaşık bu konular hakkında 9000 sayfa bilgi bulunmakta olup irdelenenen konulara ait konu başlıkları ve  etiket kelimeler de bu sayfada belirtilmiştir. Kadın ve gebe sağlığı ve yaşamı hakkında merak ettiklerinizi sitelerimizde çok kolay bir şekilde bulabilir ve  forum sayfamıza da katılarak deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz
 

 

 

Aradığınız konular ile ilgili  tüm bilgileri aşağıdaki sitelerimizde bulabilirsiniz....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize Ulaşmanız İçin , Muayene Randevusu

 

 

 

 

How to contact us:..

 




Forum Sayfamızı Ziyaret Edin..

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kadın Gelişiminin Evreleri ve  Jinekolojik Takibin önemi..


 

Kadın, yaşamın başından sonuna kadar farklı evrelerden geçer. Bu evrelere damgasını vuran hormonal, bedensel ve ruhsal değişikliklere göre kadın hayatı birbirinden farklı özellikler ve anlamlar taşıyan çeşitli dönemlere ayrılabilir. Tüm bu evrelerde bu dönemlere has  değişiklikler ve hastalıklar sonucu bir kadın doğum uzmanının muayenesine gerek vardır. Kadının tüm bu evreleri sağlıklı bir şekilde geçirebilmesinde jinekolojik takip ve yardım çok önemlidir.

 Kadının yaşamının evrelerindeki  geçişin kimde hangi yaşta olacağını belirleyen en temel etken anne ve babadan alınan kalıtsal özellikler olmakla beraber yaşanan yer, beslenme özellikleri ve çeşitli alışkanlıklar etkili olabilir.


Kadın Hayatının Evreleri Nelerdir?
Fetal Dönem
Yeni doğan dönemi
Çocukluk çağı
Püberte
Adölesan dönem
Erişkin dönem
Menopoz

Fetal Dönem
İlk 6 hafta aynı
Y kromozomu,testesteron,testis
X kromozomu,over
6-8.haf.arasında overde hızlı çoğalma,20.haf.kadar 6-7milyon oogonia
20.h.sonra fetal overde yaşlanma başlar.50 yılda depo biter.
Oosit 2 kez mayoz bölünerek ovumu oluşturur.
Doğuma kadar oosit sayısı 2 milyona düşer.
Bu kadar hızlı kayıp tekrar olmayacak

Bebeklik Dönemi
Doğumda anneden gelen östrojen ile foliküler kistler izlenebilir. 1 yaşına kadar fizyolojiktir. Vajinal kanama, erken dönemde meme başlarında büyüme fizyolojiktir.
FSH ve LH ilk yaşta yüksek olabilir ancak 1 yaşından sonra normal düzeylere iner.

 Çocukluk dönemi


Çocukluk çağı doğumla başlar. Çocukluk Çağı kadınlık hormonlarının henüz etkin olmadığı, erkek ile kız çocuğu arasındaki bedensel ve ruhsal farklılıkların belirgin olmadığı ve üremenin henüz mümkün olmadığı zaman dilimini temsil eder.

Kız çocuğu yaşama ilk adımı attığında ortaya çıkan en önemli hormonal değişikliklerden biri, rahim içinde gebeliğe ait yapılar tarafından üretilen hormonların kanda hızlı  ve önemli bir şekilde azalmasıdır. Bu hızlı azalma bazı kız çocuklarında bu çocukluk döneminde  vajinadan az miktarda kan gelmesine neden olabilmektedir.

Yine kız çocuğunun rahim içi dönemdeyken, gebelikte üretilen yüksek miktarlarda östrojen hormonuna maruz kalmış olan meme dokusu bazı durumlarda görünüm olarak oldukça belirgin olabilir ve bazı kız çocuklarında doğum sonrası ilk günlerde meme başlarından süte benzer bir salgı, akıntı  olabilir. Çocukluk çağının son yıllarına kadar nispeten yavaş bir boy uzaması ve buna paralel nispeten yavaş olan bedensel ve ruhsal gelişme dışında bir değişim olmaz.

Özetle:
Püberte dönemine kadar sürer.
FSH, LH, gonadotropinler çok düşüktür.
Over sessiz değil,foliküler gelişim devam ediyor.
Overlerde 2-15mm.lik over folikülleri görülebilir.



Puberte ve ergenlik dömemi, adölesan

Çocukluk çağının sonlarına doğru cinsel farklılaşmanın  ve cinsel değişimin ilk belirtileri ortaya çıkmaya başlar: Kadınlık hormonu  yavaş yavaş artmaya başlamasıyla  yaklaşık 9-10 yaşlarında meme dokusunda büyüme başlar, 10-11 yaşlarında önce genital bölgede takiben koltukaltı bölgesinde kıllanma ortaya çıkar.

11-12 yaşlarında boy uzama hızı belirgin olarak artar ve yıllık boy uzaması  genellikle  8 santimetreyi bulabilir.

Menarş, yani ilk adet kanaması , adetin başlaması 11-15 yaşlar arası herhangi bir zamanda, ortalama olarak 12.5 yaşında ortaya çıkar. İlk adet kanamasının ortaya çıktığı yaş kalıtsal özelliklerden etkilenir
İlk adet kanamaları genellikle sedece östrojen hormonu etkisinde ortaya çıkan sıklıkla düzensiz kanamalardır. Yumurtlama henüz başlamadığından  kız çocuğu adet kanamasını beklenmedik zamanlarda görebilir.

İlk adet kanamasından ortalama 2 yıl sonra yumurtlama ,ovulasyon başlar ve adet kanamaları düzenli hale gelirler. Hızlı boy uzaması genellikle ilk adet kamasından sonra yavaşlamaya başlar.

Kız çocuğunda meme dokusunun gelişmeye başlamasıyla puberte başlamış olarak kabul edilir. Puberte çağının ilk belirtileri bazı kız çocuklarında yapısal özelliklere bağlı olarak 13-14 yaşına kadar gecikebilir.

Ergenlik çağı, kadınsı özellikleri yaratacak olan hormonların salgılarının başladığı ve giderek kadın olma yönünde özelliklerin kazanıldığı bir zaman dönemidir. Gebe kalma bu dönemde ender olarak da olsa mümkün olabilir. Çocukluk çağından ergenlik çağına geçişin ilk belirtisi kişiden kişiye değişmekle beraber genellikle memelerin büyümesidir.

Özetle puberte ve adolasan çağında;


Pübertal dönem
Çocukluktan erişkin çağa geçiş.
İnternal ve eksternal genital organların gelişmesi.
Sekonder seks karekterlerinin ortaya çıkması.
Çocukluk döneminde sessiz olan GnRh arkı aktive olur prepubertal döneme geçilir.
Geceleri LH artışı,GnRH artışı ile FSH ve LH salınımı artar ve gonadal steroid salgısı başlar.

Adolasan çağı
Prepüberte ve püberte :8-15 yaş arası
Adölesan çağ 15-18 yaşı kapsar.
Bu çağ püberte ile cinsel olgunluk çağı arasındaki geçiş dönemidir.
Bu çağda üreme organları olgunlaşmış,sekonder seks karakterleri gelişmiş,kadın tipi yağ dağılımı ve vucut şekli oluşmuştur.


Üreme Dönemi, doğurganlık çağı

Üreme çağı kadınlığa özgü hormonal, bedensel, ruhsal ve cinsel tüm özelliklerin olgunlaştığı ve üreme, yani gebe kalarak bebek sahibi olma özelliğinin kazanıldığı ve sürdürüldüğü zaman dilimidir. Ergenlik çağından üreme çağına geçişi belirleyen sınır yumurtlama olayının devreye girmesidir.
Özetle üreme , doğurganlık çağı;
Ergenlik dönemi başlangıcında germ hücre sayısı 400bin civarındadır.
Bu dönemden sonra 35-40 yıl içinde over rezervi tükenecek ve menopoz döneminde bir kaçyüz oosit kalacaktır.
Menopoz öncesi 10-15 yılda kayıp hızında artma olacaktır.
Bu dönemde over sürekli görevleri olan hormon salgılamaya ve folikül geliştirmeye devam edecektir.
Ovule olan her folikül için yaklaşık 1000 tane oosit abortif büyüme dönemi içinde kaybolacaktır.
 Ergenlik dönemi başlangıcında germ hücre sayısı 400bin civarındadır.
Bu dönemden sonra 35-40 yıl içinde over rezervi tükenecek ve menopoz döneminde bir kaçyüz oosit kalacaktır.
Menopoz öncesi 10-15 yılda kayıp hızında artma olacaktır.
Bu dönemde over sürekli görevleri olan hormon salgılamaya ve folikül geliştirmeye devam edecektir.
Ovule olan her folikül için yaklaşık 1000 tane oosit abortif büyüme dönemi içinde kaybolacaktır.

nenopoz dönemi

Menopoz çağı, menapoz dönemi  üreme özelliğinin bittiği, kadınlığa özgü hormonal salgıların yavaşladığı ve adet kanamalarının kesildiği, bittiği  zamanı dilimini temsil eder. Türk kadının ortalama menopoza girme yaşı 47 olarak kabul edilimedirkte.
Özetle menopoz çağı
Overin aktivitesinin kaybolduğu dönemde menstrüasyonun tamamen kesilmesi dönemidir.
Perimenopoz menopoz öncesi ve sonrası dönemdir.
Ortalama menopoz yaşı 47’dir.sigara içenlerde bu 1.5 yıl öncedir.
Perimenopzal geçiş ortalama 4 yıldır,%10 kadında menstrüasyon ani biter.
Premenopoz+postmenopoz dönemi klimakteri dönem adını alırPremenopoz+postmenopoz dönemi klimakteri dönem adını alır

 

 

 

Sağlıklı Bir yaşam İçin düzenli Jinekolojik Muayenelerinizi Olun!!

Sitelerimizde tüm yaşamınıza ve gelişim, değişim dönemlerinize ait sağlık sorunlarınıza ait bilgileri ve çözümleri bulabilirsiniz.........

 

 

 

Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır??

 

 

Sağlık kuruluşlarına  başvurduklarında ise hastalıklar, hastane ortamı, hastanede uygulanan tanı, tedavi işlemlerini bir tehlike olarak algılamaktadırlar. Hastane ortamına giren kadınlar, başkalarına bağımlı hale

gelmekte, hastane ortamının yabancılığı, tanımadığı kişiler, bilinmeyen aletler, işlemler, tedaviler, korkutucu kurallar, anlaşılmayan tıbbi dil, klinik ortamda yaşanan günlük olaylar, bireyselliğin gözardı edilmesi ve mahremiyet gibi nedenlerle anksiyete yaşayabilmektedirler Her birey alışageldiği yaşam içersinde, ne olduğunu tam olarak bilemediği bir durum ile karşılaştığı zaman anksiyete yaşar. Jinekolojik

muayene de kadınlarda anksıyete yaratan önemli uygulamalardan birisidir. Jinekolojik muayenede kadının anksiyete yaşamasının nedenleri; yukarıda belirtilen nedenlere ilave olarak kadının cinselliği olumsuz olarak algılaması, sağlık personelinin olumsuz tutumu, muayene eden kişinin karşı cinsten olması, muayene pozisyonu  ve kullanılan aletler, önceki olumsuz muayene deneyimleri, mahremiyete dikkat edilmemesidir

 

Jinekolojik muayene sırasında yaşanan  anksiyete, kadınların muayeneden kaçmalarına ve ancak sıkıntıları ile başedemeyecek duruma geldiklerinde hekime başvurmalarına neden olmaktadır. Bu durum hastalıkların erken tanı ve tedavisini güçleştirebilir ve belki de olanaksız hale getirebilir. Kadınların Jinekolojik muayene sırasında yaşadıkları anksiyete azaltılabilirse, sonraki muayenelere daha rahat gelebilecekleri düşünülmektedir. Kadınlara Jinekolojik muayene süresince verilecek hemşirelik hizmetleri ile anksiyetenin azaltılabileceğine ve kadınların daha rahat ve ağrısız bir muayene deneyimi yaşayabileceklerine inanılmaktadır. Kadınların olumlu izlenimler ve bilgilenme ile muayeneden ayrılmaları sağlandığında, muayene sonrası kontrollerine zamanında gelecekleri ve herhangibir sağlık sorunu olduğunda gecikmeden bir sağlık kuruluşuna başvurabilecekleri düşünülmektedir

 

Jinekolojik muayene, kadın doğum muayenesi pek çok kadın tarafından kabus ve bir sıkıntı  olarak nitelendirilir. Bunun sebepleri; gereksiz korku, utanma duygusu, daha önce yaşanmış kötü tecrübeler ile çevreden duyulan abartılı ve yanlış bilgiler sonucunda oluşmuş haksız ön yargılardır ve duyumlardır. Utanma duygusu ise yersiz  ve gereksiz bir duygudur çünkü jinekolog için vajinal muayene yapmak normal genel muayene yamak ile eşdeğerdir ve önemli olan hastaya faydalı olabilme isteğidir. Burada önemli olan zamanında ve rutin olarak yapılan jinekolojik  muayeneler, bir çok hastalığın erken dönemlerde teşhisini sağlayarak sonradan ortaya çıkabilecek olumsuz durumları alınacak çok basit önlemlerle ve tadvilerle  engelleyebilir.
Basit bir jinekolojik muayene ile örneğin rahim, rahim ağzı, yumurtalık ve vajen kanserleri çok erken safhalardayken yakalanabilir ve buna yönelik ileri incelemeler yapılabilinir. Rahim ağzı  bölgesindeki gizli enfeksiyonlar  teşhis ve tedavi edilebilir.

Cinsel olarak aktif her kadının hiçbir jinekolojik şikayeti  olmasa da düzenli olarak yılda en az bir kez  ideali 6 ayda bir jinekolojik muayeneden geçmesi gereklidir. Hatta genç kızların bile en azından, cinsel  organlarının gelişimi ve adet düzenleri açısından için adet görmeye başladıktan sonra en az bir kez kadın doğum uzmanınca değerlendirilmesi gereklidir. Cinsel fonksiyonları başlamış her kadın da senede bir kez Smear Testi (servikal sürüntü)yaptırmalıdır. Jinekolojik muayene yapılırken  ve gerekirse ultrason ile değerlendirecek, ve simir testi de  yapacaktır. Herhangi şüpheli bir durumda gerekli testleri uygulayacaktır. Ayrıca, gebelik istemiyorsanız güvenli korunma yöntemleri tartışılacaktır.




 

Aşağıdaki şikayetlerin mutlaka vakit geçirmeden jinekolojik muayene ve jinekolojik değerlendirme  gereklidir.

 

Gebelikte Beslenme, Hamilelikte Dengeli Kilo Alımı

 

 

 

 

Gebelik hayat sürecinde başlı başına çok özel bir zamana karşılık gelmektedir. Gösterilen her çaba çekilen her sıkıntı sonuçta doyumsuz mutluluğa döneceği umuduyla anne adayına haz verir. Bütün yönleriyle, beslenmesi, uyuması, hareketleri, yolculuğu, teknolojik imkanları, cinselliği ile gebelik başlı başına komplike gelişen bir dönemdir. Hamilelik her kadın için özel ve önemli bir yere sahiptir. 9 aylık periyotta annenin tüm fonksiyonları bebeği korumak ve yeterli gelişmesini sağlamak için yönlenmiş durumdadır. Bu doğal süreçte annenin her konuda yardıma ihtiyacı olmaktadır. İşte riskleri, dönemleri ile gebelik süreci. Annenin kilo alımı ile yenidoğan kilosu arasında pozitif ilişki vardır. Gebelikte ideal kilo alımı birçok faktöre bağlıdır. Bunlardan en önemlileri gebelik öncesi kilo, tekil veya çoğul gebelik olmasıdır. Gebelik öncesi normal BMI e sahip gebelerde ideal kilo alımı11-16 kg arasındadır, gebelik öncesi dütük BMI e sahip adölesan gebelerde ise ideal kilo alımı 18.2 kg iken, obez bayanlarda ise gebelikte ideal kilo alımı 6,8 kg a kadar düşük olabilmektedir.

Gebelikte diet yapılmaması gerekir ve diet tüm temel yiyecek grupları açısından dengeli olmalıdır.

Gebelikte Beslenme, hamilelikte diyet yapma

Multivitamin kompleksleri dengeli beslenen gebelerde gerekli değildir. Mineral desteğine de sağlıklı gebelerde ihtiyaç yoktur.

  Folic asid: Gebelite 800µg  ek folic asid alınmalıdır çünkü toplam ihtiyaç sadece günlük dietle kartılanamamaktadır.

  Vitamin D desteği yeterli güneş ışığına maruz kalamayan gebeler dışında gerekmemektedir.

  Demir ihtiyacı gebelikte toplam 1000 mg dır. Aylık mensesler nedeniyle kadınların çoğunda demir depoları yeterli değildir. Gebelikte  anemiyi önlemek için 2. ve 3. trimesterde günlük 30mg  demir desteği alınmalıdır, anemik kadınlarda bu ihtiyaç 60-120 mg a çıkarılır ve ayrıca ek Çinko  (15mg) ve Bakır (2mg) desteği alınmalıdır çünkü demir bu minerallerin emilimini azaltır.

   Kalsiyum: Kalsiyum desteği yeterli, dengeli beslenen gebelerde gerekli değildir, dietle yeterli kalsiyum alamayan gebelere günlük 1200-1500mg kalsiyum desteği verilmelidir.

   Çinko: Kesin kanıtlanmamış olmakla birlikte gebelikte çinko eksikliği teratojenik olabilmektedir, amniyotik sıvıdaki çinko seviyesi, antimikrobiyal aktiviteyle orantılıdır ve çinko intrauterin enfeksiyonlara karşı koruyucu rol oynar. Günlük çinko ihtiyacı  gebelikte 15mg dan 20 mg a çıkmaktadır. Vegeteryanlara özellikle Çinko, Vit B12 ve Demir desteği yapılmalıdır.

 

Kafein, özellikle kahve, çay, çukulata ve kolada bulunmaktadır ve en çok kullanılan psikoaktif ilaçtır, fiziksel  ve psikolojik bağımlılık yapar.Yapılan birçok çalışmada,  kafeinin fetus üzerine olumsuz etkisi gösterilememiştir, günde üç fincandan fazla kahve tüketildiğinde düşük riski artmaktadır, kafeinin anne için istenmeyen etkileri; uykusuzluk, gastoözofajial reflü  ve idrar sıklığında artıştır

Hamilenin beslenmesi hem hamilelik, hem de emzirme sürecinin sağlıklı yaşanması için gereklidir. Yeterli ve dengeli Beslenme programı ile anne bir yandan kendi sağlığını korurken öte yandan doğacak bebeğinin normal gelişme ve büyümesini de sağlar.

  Burada önemli olan ilk muayeneden itibaren özel bir rejim olmamakla birlikte annenin günlük almış olduğu vitamin ve mineral miktarının artırılmasıdır.

Bu dönemde yağ ve karbonhidrat bakımından dengeli ve aşırıya kaçmayan, protein ve vitamin bakımından zengin bir Beslenme önerilir.

  Hamilelikte protein önemlidir. Proteinleri et, süt, süt ürünleri ve balıktan alabilirsiniz. Protein bedeninizin onarılması ve bebeğinizin gelişimi için vazgeçilmez bir besindir. Kırmızı et yemiyorsanız balık ve tavuğu alabilirsiniz.

  Süt içme konusunda annenin biraz fedakârlık etmesi gerekir. Çünkü süt hem sizin hem de bebeğinizin vazgeçilmez temel Beslenme unsurlarından biridir. Hamileliğinizin 8. haftasındasından itibaren bebeğinizin diş ve kemik gelişmesine yardımcı olur. Bu süreçte iki kat kalsiyum ihtiyacınız olduğu düşünülürse, süt ve süt ürünlerinin önemi anlaşılacaktır.

  Karbonhidratlar iyi bir enerji kaynağıdır. Ekmek, pirinç, makarna, patates gibi gıdalarla alacağınız enerji sizi güçlü kılacaktır. Yalnız karbonhidratları alırken küçük porsiyonlar şeklinde olması tercih edilmelidir.

  Sebze ve meyveler vitamin depolarıdır. Lif açısından zengin olmaları nedeniyle bu yiyecekler hamilelikte sıkça görülen kabızlık probleminin en rahat çözümüdür. C vitamini çokça içerenler vücut direncini artırmaktadır. Her gün belirli miktarlarda alınması gerekmektedir.

Hamilelikte demirin depolanması için demir içeren gıdaların (Kırmızı et, karaciğer, ıspanak, kayısı) bolca alınması uygundur.

Sigara ve alkol gibi uyuşturucu ilaçlar da bebeğinizin gelişiminde belki de dönüşü olmayan tahribatlara yer açabilir. Sigara içenler, içmeyenlere göre daha küçük bebekler doğurmaktadır.

Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli (posalı) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde çok yararlıdır.

Genellikle tüm sebze ve meyveler lif açısından zengindir. Her gün bolca yiyebilirsiniz. Kepekli besinler de lif içerir, ancak diğer bazı besinlerin bağırsaklardan emilimini azalttığından aşırı tüketilmemelidir.

Lifli gıdalar en sık olarak kepekli ekmek, yulaf ezmesi, barbunya, kepekli makarnalar, kayısı, kuru üzüm, bezelye, pırasa, esmer pirinç, ahududu, kuruyemişte bol miktarda vardır.

Gebelikte ağırlığın takibi çok önemlidir. İlk üç ayda 0,5-1 kg, sonraki aylarda ise ortalama 1.5-2.0 kg, ağırlık kazanması uygundur.

Çok zayıf gebelerde, yetersiz ve dengesiz beslenenlerde düşük ağırlıklı doğum, erken doğum, ölü doğum, zihinsel ve bedensel özürlü doğumlar görülebilir. Annede anemi (kansızlık), kemik ve diş kayıpları, preeklampsi, vücutta su tutulması (ödem), iş gücü kaybı, halsizlik görülme oranı yüksektir.

Çok kilolu gebelerde ise hipertansiyon, şeker hastalığı, doğum güçlükleri gibi problemler görülebilir. Bu nedenle anne adaylarının gebelik öncesi kontrolleri yapılması, gebe kaldıktan sonra her ay beslenme ve kilo izlenmesinin yapılması gerekmektedir.

 

 

İlaç, uyuşturucu gibi alışkanlığı olan annelerin bebeklerinin yaklaşık yarısı ilaç bağımlısı doğmaya mahkumdur. Yaşamın ilk gününde eroine alışkın bebek aşırı hassasdır, havale, kusma, ishal, ateş izlenebilir. Ayrıca bebek doğana kadar annesi ile bir bütün olduğu için onu etkileyen stres, üzüntülü tüm olaylar bebeğin mutlu bir başlangıç yapmasının ilk adımı olacaktır.

Gebelik süresince bol miktarda su ve sıvı alımı sizin ve gebeliğiniz açısından son derecede yararlıdır.

Özellikle bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonu, oligohidramnios (bebeğin amnion sıvısının normalden az oluşu), erken doğum eylemi, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok durumda koruyucu veya tedavi edici olabilir.

Gebelikte çay, kahve, kolalı içecekler ve kakao önerilmez. Çay içerdiği ‘tein’ maddesiyle demir eksikliğine yol açarken, diğer maddeler ‘kafein’ içerdiğinden ötürü bebek üzerine olumsuz etkide olabileceğinden dolayı önerilmemektedir. Maden suyu (soda) içilmesinin ise hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

Tamamen doğal ve hiçbir katkı maddesi içermeyen nane, limon, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, papatya gibi bitki çayları da gebelikte içilebilir. Ancak, “sinemaki çayı” nın içimi konusunda bazı endişeler vardır. O yüzden bu bitkisel çayın gebelik sırasında tüketilmesi önerilmemektedir.

Alkol, gebelikte kullanıldığında bebekte ‘fetal alkol sendromu’ olarak tanımlanıp, zeka geriliği ve bir takım yapısal anormalliklerle kendini gösteren problemlere yol açtığından ötürü kesinlikle zararlıdır.

Gebelikte gereksiz kalori tüketimini de kısıtlamak gereklidir. Unutulmamalıdır ki, önemli olan annenin karnının yağ bağlaması değil içerideki bebeğin sağlıklı ve uygun gelişimidir. Bu yüzden kek, bisküvi, reçel ve meşrubat gibi temel besin öğelerinden yoksun şekerli yiyecek-içeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak gereklidir. Ayrıca yağlı kızartmalar yerine haşlama türü gıdalar tercih edilmelidir.

Aşırı tuz tüketiminden de kaçınmak uygundur. Özellikle son aylarda aşırı tuzlu yeme ile vucütta ödem artabilir, tansiyon yükselebilir ve kendinizi daha rahatsız hissedebilirsiniz.

 

Hamilelikte Yolculuk

Yaz tatilinin ve seyahatlerin yoğunlaştığı bu günlerde anne adaylarının yolculukları doğum açısından önem taşımaktadır. Anne adayları yolculuk esnasında şunlara dikkat etmelidir.

Yolculuk boyunca bol su içmeye ve sık tuvalete gitmeye dikkat edin.

  Uzun süre hareketsiz kalmamaya varis sorununuz varsa varis çorabı kullanmaya çalışın.

  Araba yorgunluğu, rahat edeceğiniz koltukta, sırt ve boyunuz yastıkla desteklenecek bir şekilde veya molalarla geçiştirilebilir. Emniyet kemeri gevşek bağlanmalıdır.

  Uçak seyahatlerine 36. haftaya kadar 4 saatten fazla sürmemek şartı ile izin verilebilir. Uçağın kanat hizası uçuş için en rahat bölümdür. Yolculuğa çıkarken mutlaka doktorunuza başvurunuz. 

Gebelikte Cilt Bakımı

Hamilelik hormonları cildinizde belirli değişikliklere neden olabilir. En sık görülen ve şikayet konusu olan ciltteki renk değişiklikleri yeni cildin koyulaşması, yüzdeki lekelenmeler ve kıllanmadaki artışlardır. Bunlar doğumdan sonra hızla kaybolsa da bayanları rahatsız edici olduğu da bir gerçektir. Güneş ışığı cildi daha da koyulaştırdığından direkt güneş ışığından sakınmak ve korunmak, faktörlü güneş kremleri kullanmak faydalıdır. Özellikle gebeliğin 4. ayından sonra karındaki gerilemeye bağlı kaşıntı ve sertlikler ön plana çıkmaktadır. Nemlendirici kremlerle bu sorunlar hemen önlenebilse de cildin kendine özgü yapısal özellikleri de etkilidir.

Ağrısız doğum , epidural anestezi nedir??

Doğum, her üç evresinde de belli ağrı periyotları ile başlayan ve sonuçlanan bir olaydır. Kadınların korkulu rüyası olan bu ağrı periyodları cpidural anestezi tekniği dediğimiz bir yöntemle ortadan kaldırılmaktadır. Doğum süresince belden takılan kaleler yardımıyla ağrı kesiciler uygulanarak kadının ağrısız ve rahat bir doğum yapması sağlanmaktadır. Doğumdan korkan ancak normal doğurmak isteyen anneler için sezaryen bir alternatiftir.

 

 

 

 

 

 

Sitelerimizde bulunan konular ve ilgili etiket kelime gurupları

 

Gebelik,hamilelik,hafta hafta gebelik,hafta hafta hamilelik,ay ay gebelik, ay ay hamilelik,gebelik belirtisi,gebelik belirtileri,hamilelik belirtisi,hamilelik hesaplama,dış gebelik,ektopik,dışgebelik,ektopik hamilelik,boş gebelik,anembriyonik, boşgebelik,kimyasal gebelik,yalancı gebelik hamilelik,gebe kıyafetleri,hamile giyim,gebe giyim abiye,gebe iç çamaşırları,kızlık zarı, vajina, gebe sütyeni,hamile tesettür giyim gebe tesettür kıyafatleri, normal doğum ,vajinal doğum,sezeryan sezeryen,sezaryen doğum görüntüleri, çin takvimi,doğum resimleri,doğum fiyatları,sezeryan sezaryen fiyatı,canlı doğum  filmi kaseti cd,suda doğum,ters doğum,ağrısız doğum,epidural anestezi,prenses doğum vajina,vajen vagina resimleri görüntüleri ,rahım,rahim ağzı rahimağzı yarası, doğumda nişan gelmesi,suların gelmesi emr ,doğum belirtileri, suni sancı ,makat doğum, sezerian,sca,sectio,sezeryen,doğum kesisi,epizyo,vakum takma ,vacum, ,yan duruş, transvers,doğumhane ameliyat, genel sağlık sigortası,genel anestezi, lokal anestezist,doğumda estetik dikiş gizli dikiş,plasenta kireçlenmesi ,kordon,kordon dolanması,kordon sarkması, dar çatı darlığı,iri bebek,gebelikte diabet hamilelikte diyabet şeker hastalığı,ikiz gebelik,çoğul gebelik, hpv, genital siğil tedavisi, hpv aşısı, gardasil aşısı, siil, erkekte siğil, peniste siğil, ağızda kondilom oral siğil hpv, kondilom, kondülom, siğil,herpes,cinsel siğil,cinsel uçuk  hpv testi hpv aşısı kadın,kadin,kadın hastalığı,kadin hastalığı,düşük tehtidi tedavisi,düşük tehlikesi,progestan,duphaston,orgametril primolut-n ,tekrarlayan düşük tedavisi,habituel abortus,kanama,düşük hapı,tıbbi tahliye,rahimden parça alınması,rahimde parça kalması, probe küretaj,rahim delinmesi,klitoris,kılitoris,labia,labium anal anüs , makat,sünnet, kızlıkzarı, kızlık zarı tedavisi ,hymen,himen,kizlik zari dikimi gerdek,ilk gece,ilk ilişki ,seks anal, anal seks,anal hpv kondilom,anüste siğil,sigil mol gebeliği,mol,koryokarsinom,bhcg,b-hcg,kanda gebelik testi idrarda gebelik testi plano test, ultrason,rekli ultrasonografi,usg,dopler ultrason,vajinal ultrasonografi ultrason,detaylı ultrasonografi ,ikili test ,11-14 testi,ense kalınlığı çlçümü,üçlü test triple , amniosentez işlemi  ,amniyosentez, bebekten su alınması,nst,cinsiyet belirleme,cinsiyet tahmini seçme,çin takvimi, vagina,vajina,   bol da hazne,vajinizmuz, vajinismuz,vajinismus,vaginismus tedavisi  vaginizmuz vaginismuz,uterus,vajina estetiği,vajen estetiği, hazne daraltma sıkılıştırma ameliyatı,vajinoplasti, arka plasti kürtaj,kürtaj fiyatı,kürtaj fiyatları,kürtaj hastaneleri,kürtaj resimleri,kürtaj videosu vidyosu ,kürtaj görüntüleri,kürtaş videosu vidyosu canlı anı,kürtaj resimleri resmi,kürtaş fiyatları,
kızlık zarı resimleri,kızlık zarı dikilmesi,hymenoplasi himenoplasti kızlık  tamiri, kızlık zarı yırtılaması kızlıkzarı dikilmesi fiyatı ücreti fiyatları ücretleri ,hymen,himen,hiymen, kızlık zarı tamiri fiyatı fiyatları,kızlık zarı resimleri,youtub youtub video videoları, doğum izni  süt izni ücreti SGK SSK , bebek isimleri,kız erkek imsileri,nüfusa kayıt işlemi, gebelik, gebe,hamile, hamilelik, dogum,normal doğum,normal dogum,ağrısız doğum,yumurtlama hesaplama,gebelik hesaplama,otomatik hesaplayıcılar over kisti,yumurtalıkkisiti tedavisi,yumurtalik kisit ameliyatı laparaskopi,yumurtalık kisti tanısıs , kist,mens,menstrusayon ,aybaşı,adet geciktirme,adet düzensizliği,adet görememe,ay başı, fazla kanama,  endosevikal kuretaj, ücretsiz bedava muayene,bedava ücretsiz muayne, ücretsiz bedava tüp bebek skg tüpbebek,yeşil kart yeşilkart ssk,bağkur,özel genel sigorta  fiyatları tüp bebek kordon kanı bankası ,kordon kanı,anemi,kansızlık,akraba evliliği ,sezeryan sonrası doğum,ağrı,ağrısız alexander tekniği,kegel egsersizi,orgazm, düşük, duşuk,düsük,abort,abortus, kürtaj, küretaj, kurtaj,kimyasal gebelik,kromozom,miyom,myom,ur,rahim uru,rahim büyümesi, duvar kalınlaşması, hastalık,menepoz tedavisi ,menopoz ilacı ,menapoz,erken menopoz kemik erimesi ilacı tedavisi , kemikerimesi,osteoporoz,osteopeni,actonel, fossamax, gebelikte cinsellik,hamilelikte seks menapozda cinsellik seks,gebelikte cinsel ilişki pozisyonları, prezervatif, kondom,kılıf, ok gebelik testi,plano tets ,gebelikte bulantı,hamilelikte kusma,erken doğum,preterm dogum,miad,gün geçmesi,karpal tunel,karpaltünel,  gebelikte kramp,hemoroid basur tedavisi  ameliyatı ,depresyon,prolaktin, meme hastalığı ,varis tedavisi ,ödem,uyku,bel fıtığı ameliyatı fiyatı ücreti ,belfıtığı,panik atak,panikatak,gebelikte beslenme, lohusalık dönemi,loğusalık,loğusa,lohusa ,bekaret,bakire,bebek,fetus, embriyolog aile planlaması, doğum kontrol hapı,yasmin hapı diane 35 yenidoğan sünneti,cinsel,jinekoloji,jinekolog,bayan jinekolog jinekolok, jinekolog sitanbul, jinekolog Ankara İzmir bursa jinekolog adana ,bayan doktor,down sendromu,mongol,spastik çocuk, kadin sagligi,kadın hastalıkları hastalığı, ölü doğum, hazne, vajina vajen vajinizmus vajinismus tedavisi, yumurta dönemi ,yumurtlama takibi , hesaplayıcı, fsh, lh, tetesteron, simir testi,smir testi ,pap smear, folik asit,folikasit, sperm testi ,siperm,spemiogram, spermiyogram, ileri anne yaşı,seks, androstenedion ,anal sex,anal seks,oral seks,oral sex, disparoni ilişkide ağrı,babalık,toksoplazma,toxoplasma,toksoplazma,cinsiyet,cinsiyet belirleme,doğum kontol hapı,kız erkek cinsiyet tayini,cinsiyet seçme, çin takvimi , vitamin,mantar hastalığı tedavisi  ,aylık iğne,mesygina,mirena,ertesi gün hapı,sipiral,ria,orgazm,g noktası,vajina  estetik,aşılama,rahim aşılama hsg rahim filmi,kadin hastaliklari dogum kadın hastalıkları doktoru ,sık kürtaj,sık kurtaj,bedava kürtaj,ucuz kürtaj,kürtaj kliniği , kürtaj İstanbul,kürtaj Ankara İzmir kısırlık,kisirlik,erkek kısırlığı kadın kısırlığı adet  düzensiliği tedavisi,hormon bozukluğu,adet görememe amenore, kasık ağrısı, bartolin kisti ,bartholin absesi, vajinal akıntı,kaşıntı,yanma,vajinada koku polikisitik over, polikistik,pco,endometiyozis, çikolata kisti, endometriyoma kisti,kıllanma tedavisi , aşırı tüylenme,tüy,cin,cın,cin1 cin2 cin3 ascus,hsil,lsil, sarkma,polip, endometriyal polip histeroskopi, laparaskopik cerrahi  ,endometrial ablasyon, meme kanseri,fibrokist, fibrokistik meme, fibrokistik hastalık,erken menapoz,hormon, ,tarama,laparaskopi, otomatik hesaplayıcılar,yumurtalama hesaplama, gebelik hesaplama, hamilelik hesaplama,hesaplayicilar,gerdek ilk gece,adette gecikme,adet gecikmesi,gynecology,gynecologist İstanbul, gynecologist adana, gynecologist Ankara, abortion İstanbul turkey, frauenarzt İstanbul bursa,frauenarzt Ankara İzmir ultrasaund, tüpbebek,bayan doğum uzmanı,tüp bebek merkezi, endometriosis tedavisi , gebelikten korunma yöntemleri,hamilelikten  korunma,ilişkide bulunamama,cinsel isteksizlik,idrar tutamama ,idrar kaçırma, sık idrar idrarda yanma adet öncesi gerginlik,bayan kadın doğum uzmanı istanbul,bayan doktor,bayan kadındoğumcu,bayan kadın doğum uzmanı,bayan jinekolog jinekolok,ürolog ürolok vajina,dar vajina sıkı vajina vajina daraltılması,vajina estetiği rahim kanseri,kanser, rahim ağzında yara ,rahimde yara,yara yakma tedavisi ,yara dondurma,kriyoterapi, ağızda yara,kadın doğumcu,gebelikte şeker,çift rahim,jinekolog  şişli, jinekolog kadıköy beşiktaş,genetik hastalık, kürtaj fiyatı doğum ücreti kız bebek erkek bebek belirleme, cin takvimi gebe hamile sgk doğum kürtaş fiyatları,gebelik,hamilelik,gebe,hamile,kısırlık,doğum,kadın sağlığı,kadın hastalıkları,dış gebelik,dışgebelik,ektopik,boş gebelik,boşgebelik,doğum görüntüleri,resimleri,doğum fiyatları,sezaryan,sezaryen,sezeryan,sezaryen fiyatı,canlı doğum,doğum filmi,kaseti,cd,, mol gebeliği,mol,bhcg,b-hcg,ultrason,ultrasonografi,usg,dopler,renkli ultrasonografi ,ikili test ,testi,ense kalınlığı,üçlü test,amniosentez,amniyosentez,bebekten su alınması,nst,doğumizni,bebek isimleri,gebelik,gebe,hamile,hamilelik,doğum,dogum,normal doğum,normal dogum,ağrısız doğum,epidural,prenses doğum,rahim,rahım,rahim ağzı,rahimağzı,nişan gelmesi,suların gelmesi,doğum belirtileri,suni sancı,makatdoğum, sezerian,sca,sectio,sezeryen,doğum kesisi,epizyo,vakum,vacum,ters geliş,tersgeliş,yan duruş,transvers,doğumhane, ikiz gebelik,çoğul gebelik,kondilom,kondülom,siğil,herpes, ,hpv, vajinizmuz,vajinismuz,vajinismus,vaginismus,vaginizmuz,vaginismuz,uterus, özel genel sigorta,kordon kanı,kordonkanı,anemi,kansızlık,akraba evliliği,akraba evliliği,sezeryan sonrası doğum,ağrı, ,düşük,duşuk,düsük,abort,abortus,kürtaj,küretaj,kurtaj,kimyasal gebelik,kromozom,miyom,myom,ur,rahim uru,rahim büyümesi,duvar kalınlaşması,kadın,kadin,kadın hastalığı,kadin hastalığı,düşük tehtidi,düşük tehlikesi,tekrarlayan düşük,habituel,kanama,düşükhapı,tıbbi tahliye,parça alınması,parça kalması,probe,rahim delinmesi, ,yumurtalık,yumurtalik,yumurtalık kisti,yumurtalıkkisti,kist,aybaşı,adet,ay başı,kuretaj,hastalık,menepoz,menopoz,menapoz,kemik erimesi,kemikerimesi,osteoporoz,osteopeni,lohusalık,loğusalık,loğusa,loğusa, , ,bebek,fetus,aile planlaması,yenidoğan, ,jinekoloji,doktor, kadin sagligi,kadın doğum,kadın hastalıkları,hanim,adet kanamasi,ölü doğum, yumurta,yumurtlama,hesaplayıcı, ,simir,smir,smear,folik asit,folikasit, ileri anne yaşı,baba,toksoplazma,toxoplasma,toksoplazma,cinsiyet,cinsiyet belirleme,doğum kontol hapı,doğum kontrol hapi,hap,spiral,ocs,yasmin, ,gebelik testi,plano,bulantı,kusma,erken doğum,preterm,miad,gün geçmesi, ,kramp,hemoroid,basur,depresyon,meme, varis,ödem,uyku,bel fıtığı,belfıtığı,panik atak,panikatak,gebelik ve beslenme, mantar,çocuk,ağrı,agrı,sancı,sistit, ,emzirme, ,plasenta,eş,serklaj,jinekolji,jinekolog,operatör,geri çekme,aylık iğne, ertesi gün hapı,sipiral,ria, ,estetik,aşılama,rahim filmi,kadin hastaliklari,kadın hastalıkları,,kadin dogum uzmani,agrisiz dogum,kısırlık,kisirlik,adet düzensiliği,hormon bozukluğu,adet görememe,kasık ağrısı,bartolin,bartholin,akıntı,kaşıntı,yanma,polikisitik over,polikistik,pco,endometiyozis,çikolata kisti,tüylenme,tüy,cin,cın,sarkma,polip,meme kanseri,fibrokist,erken menapoz,hormon, ,tarama,laparaskopi,hesaplayıcılar,hesaplayicilar, ,gecikme,adet gecikmesi, kıllanma,aşk, kirst, tüpbebek,doğum uzmanı,tüp bebek, endometriosis,korunma yöntemleri,gebelikten korunma ,kürtaş,ateş basması,sıcak basması, ,rahim sarkması, adet sancısı,ağrılı adet görme,idrar kaçırma,adet öncesi gerginlik,kadın doğum uzmanı,bayan doktor,bayan kadındoğumcu,bayan kadın doğum uzmanı ,rahim kanseri,kanser,rahimde yara,yara yakma,rahimde yara,lazer tedavisi,islamda seks,islamiyette seks,gebelikte seks,gebelikte anal seks,gebelikte cinsellik,gebelikte oral seks ,cinsel pozisyonlar, cinsel ilişki pozisyonları,cinsel şekiller, kızlık zarı patlaması,kızlık zarında patlama,kızlık yırtılması,kızlık zaru dikimi,üste görme,yara dondurma,kriyoterapi,yara,kadın doğumcu,gebelikte şeker,çift rahim,hakan topalismailoğlu,nevra topalismiloğlu Acı nedeniyle tam cinsel birleşme olmaması Adet döneminde cinsel ilişki Adet gecikmesi ve akıntı Adet kanaması aksaklıkları Adet öncesinde gerginlik Ağda sonrası oluşan sivilceler Ağız kokusu ve cinsellik Adetten sonra masturbasyon ve kanama Adet gecikmesi ve gebelik AIDS bulaştı mı? Anal bölgenin duyarlılığı Anal cinsel ilişki Anal ilişki ile çocuk olur mu? Anal ilişkiden kadın zevk alır mı? Anal ilişki ve gebelik Ayak fetişizmi Aynı gecede ikinci cinsel ilişki Belsoğukluğu tedavisi Ben frijitim Bir testisin alınmasından sonra tüy ve sertleşme azlığı Bekârlarda cinsel tedavi Boşalma sonrası yorgunluk Boşalma süresi Birden fazla boşalma Böbrek hastalığı ve erken boşalma Canlı sperm sayısı düşüklüğü Cinsel birleşmede acı sonucu cinsellikten tiksinme Cinsel birleşme korkusu Cinsel birleşme olamıyor Cinsel birleşme öncesinde sertleşmenin kaybolması Cinsel birleşme ve orgazm sonrasında ağrılar Cinsel birleşme sırasında sertleşme güçlüğü Cinsel etkinlik sonrası ağrılar Cinsel ilişkiden sonra peniste kaşıntı ve yanma Cinselbirleşme olmadan kızlık zarı kanaması olur mu? Cinsel organlar bölgesindeki kılların temizliği Cinsel ilişki sırasında vajinada yanma Cinsel ilişkiden 10 gün sonra akıntı Cinsel organlarda uçuk Cinsel birleşmede vajinada acı Cinsel tedavi uzmanları Cinsel ilişki öncesinde boşalma Cinsel ilişki sıklığı Cinsel organlarda siğil Cinsel yolla bulaşan hastalıklar Çocuk korkusu Çok boşalmadan sonra peniste ağrı Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar Depresyon tanısı ile ilaç tedavisine başlandı Doğumdan sonra âdetler Dışarda boşalma ve gebelik Dışarıda boşalma ve sertleşme sorunu Dışarıda boşalma ile gebelikten korunma Doğum kontrol hapları ile adet geciktirme Doğum kontrol hapları ile adet kanamasını geciktirme Doğum kontrol hapları ve kusma Duygusal ilişkilerde sıkılma Düzensiz ilişkide orgazm olamama Elle boşaldığım halde, cinsel birleşme ile boşalamıyorum Ergenlerin masturbasyonda erken boşalması Ergenlerde fetişizm Erektil disfonksiyon Erkek cinsel organları Erken boşalma Erken boşalma, heyecan ve alkol Erken boşalma tedavisi Erken boşalmanın çözümü Erken boşalma tedavisi için çift olmak şart mı? Erken boşalmanın önlenmesi Erkeklerin ilk cinsel deneyimleri Erken boşalma ve erotik konuşmalar sırasında boşalma Erken boşalma ve utangaçlık Erkeklerde gece boşalması Erkeklerde şeffaf sıvı Zevk suyu Epilepsi tedavisi cinsel yaşamı etkiler mi? Eşle orgazm olamama Eşcinsel duygulardan kurtulma Eşcinsellikten kurtulmak Eşcinsel eğilimlerin tedavisi Eşcinsellik tedavisi Eşcinsellik ve depresyon Eşim biseksüel Eşim cinsel sorun için doktora gitmez Eşimle sertleşme sorunum var başkalarıyla yok Eşin cinsel isteğini arttırma yöntemleri Eşim cinsel ilişkide kendini kasıyor Fetişizm Fetiş nesnelerinin kullanımı Fıtık ameliyatının olumsuz etkileri Fiziksel görünüm ve insan ilişkileri Filmlerde vajinadan fışkıran sıvı "G" noktası Gebelik için kadının orgazm olması gerekli mi? Gebelikte cinsel ilişki Gebelikten korunmanın en sağlıklı yolu Gebelikte neden cinsel ilişki yasaktır? Gebe kalma zamanı Gebe kalma zamanının belirlenmesi Gebelik belirtileri kızlık zarı patlaması zevk suyu zevk sıvısıGeç boşalma için cinsel tedavi uzmanı Geç boşalma mutlaka tedavi edilmeli mi? Geç Boşalma Tedavisi Gece boşalması Geciktirici sprey Gene masturbasyon Giyinik sevişme sırasında kızlık zarı bozulur mu? Görme engelliler için cinsel tedavi Grup seks zevk suyu kızlık zarı patlaması zevk sıvısı Hamilelikte cinsel yaşam Hem erkeklere, hem kadınlara ilgi duymak Hepatit B öpüşmeyle geçer mi? Her cinsel birleşmede acı ve kanama Her gün cinsel ilişkinin sakıncası HIV bulaşması için boşalma gerekir mi? Hormon değerleri ve menopoz İlk boşalmadan sonraki ilişkilerde sertleşme azlığı İleri yaş ve özürlü çocuk İlk cinsel ilişkide çabuk boşalma İlk cinsel birleşmede kanama İlk cinsel birleşmede kanama olmaması İlk gece korkusu İlk Gece öncesi Jinekolog muayenesi gerek mi İlk gece kanaması İlk gece kanama olmadı,Jinekolok muayenesi gerek mi İlk geceden sonra devam eden kızlık zarı kanamaları İlk sevişme ve iktidarsızlık kaygısı İki kadının cinsel ilişkisi Jinekolog mu? Jinekolok muJinekolog muayenesi, Bayan Jinekolog muayenesiİstemeden oluşan sertleşme Kabakulak ve kısırlık Kadında boşalma Kadının cinsel birleşmeden kaçınması Kadının cinsel birleşmeye izin vermemesi Kadının cinsel organlarında siğil Kadın cinsel organlarında hoş olmayan kokular Kadın orgazmı, erkeğin boşalması ve gebelik Kadınlar için prezervatif Kadın orgazmı için klitoris uyarısı şart mı? Kadının orgazm olduğunun anlaşılması Kadın sünneti Kadınların orgazm sorununun nedenleri Kadın yüzüstü yatarken vajinal giriş ve kanamalar Kalçadaki meni İle gebelik Kanama ve acı olmadı, kızlık zarı bozuldu mu? Kasılma nedeniyle cinsel birleşme olmaması Kendi cinsinden kişilere ilgi duymak Kızlık kontrolü Kızlık zarı hymen jinekolog kontrolu Kızlık zarı jinekolog mıuayenesi ne zaman Kasıklarda küçük şişlikler Kızlık zarı Kızlık zarını bozmadan cinsel birleşme olur mu? Kızlık zarı ve adet kanaması Kızlık zarı dikilmesi ,hineoplasti Kızlık zarı tamiri Kızlık zarı bozulması Kızlık zarı için test  Kızlık zarı ne zaman bozulur? Kızlık zarı tamiri Bayan Jinekolog Kızlık zarı yırtılmasından sonraki yaşam Kızlık zarı varken gebe kalınır mı? Kızlık zarının yeri Kızlık zarı kanamasının tekrarlaması Korunmasız ilişki ve AIDS testi Lezbiyen eğilim ortadan kaldırılabilir mi? Makatta kaşıntılı döküntüler Mantık evliliği ve cinsel çekim Masturbasyonda anal bölgenin uyarılması Masturbasyon ileride eşimle ilişkime zarar verir mi? Masturbasyon kızlık zarına zarar verir mi? Masturbasyon sıklığı Masturbasyon yapamama Masturbasyonda birkaç saniyede boşalma Masturbasyonda makat tahrişi ve basur Masturbasyonun zararları Masturbasyon yapmanın zararı var mı? Masturbasyon ile boşalan biri 'iktidarsız' olabilir mi? Masturbasyon çocuklarda nasıl olur? Masturbasyon sırasında penis damarları Meni azalması Meni zayıflığı Meni sperm içerir mi? Menide jölemsi maddeler Meninin tazyiki Meninin yutulması Menopoz ve orgazm sorunu tedavisi Menopozda cinsel istek Nişanlımla boşalamıyorum Nişanlı çiftlerde cinsellik Oral/Anal Cinsel ilişki Oral seks ile çocuk olur mu? Oral seksin sakıncaları Orgazm nedir? Orgazm olamama Orgazmla ilgili tıp dalı Orgazm olduğuna emin olamamak Orgazm sırasında meme başlarının belirginleşmesi Orşit Ön sevişme süresi Parafili olmayan fetişizmin tedavisi Parmak ile kızlık zarı bozulması Peniste beyaz noktacıklar Penis boyu ve cinsel haz Penis boyu ve üreme Penis boyu takıntısı Penis büyütme Penis büyütücüler Penis büyütme ameliyatları Penis eğriliği Penis eğriliği için hangi bölüme başvurulur Penisin aşağı doğru eğriliği Peniste ağrılı şişme ve cerahatli akıntı Penis başında hareketlilik hissi Peniste kalan meni ile gebelik Peniste kaşıntı Peniste kabartılar, sivilceler Peniste sivilce toplulukları Penis travması Penisteki et benlerinin sürekli yakılması mı gerekir. Prezervatif Prezervatifin yırtılması Prostatit Peniste kanama Rahim tersliği Rüyada cinsel fantaziler Rüyada boşalma Sık kürtaj Sanal cinsellik
Sertleşme bozukluğu Sertleşme olmuyor Sertleşme bazen olmuyor Sevişmede boşalamama Sevişmede sertleşmenin kaybolması Sık boşalmak ve kısırlık Soğuk ve sertleşme Sosyal fobi tedavisi ve cinsel isteksizlik Spermlerin yaşama süresi Sünnet Sünnet yerinde iltihap için ilaç Sünnet derisinin az kesilmesi Sürtünme ile hamile kalınır mı? Sürekli doğum kontrol hapı kullanımı Taocu seks ve boşalma Tam sertleşme olmadan cinsel birleşme Tamponla kızlık zarı bozulur mu? Tek cinsel birleşmede gebelik Ten uyuşmazlığı Tecavüze uğramış kadınlara yardım Testesteron yüksekliği Testis tümörü sonrası cinsel sorunlar Testiste ağrı Testis tümörü ve erken boşalma Testislerin birinin yukarıda olması Tüp bağlama Uzun cinsel ilişki Varikosel, prostat Vajina dışına boşalma İle gebelik Vajinanın boyu Vajinismus için ne yapmalı? Vajinada kuruluk Vajinismus tedavisi Vajinaya girer girmez boşalma Vajina büyüklüğü Yeni evlilerde cinsel doyum Yumurtalıklarda kaşıntı Yumurtalıklarım çalışmıyor, çocuğum olur mu? Yoğun cinsel uyarılma sonrasında testislerde ağrı