e-gebelik.net Bize Ulaşın Anasayfam Yap Sık Kulananlara Ekle Soruları Cevaplıyor
   
Vitaminler Ve Mineraller
 


 

 

Kalsiyum (Ca)

 

Kalsiyum vücutta en çok bulunan mineraldir. Vücutta kalsiyumun yaklaşık %99'u kemik ve dişlerde bulunurken geri kalan %1'lik kısmı da kan ve yumuşak dokularda bulunmaktadır. Normal fizyolojik fonksiyonların gerçekleşmesi için kandaki kalsiyum seviyesinin dar bir konsantrasyon aralığında olması gerekmektedir. Yeterli kalsiyum alımı kemik sağlığı ve kırılma riski veya osteoporoz (kemik erimesi) açısından önemlidir. Kalsiyum alımı yetersizliğinde kandaki kalsiyum seviyesini korumak için kemiklerden kana kalsiyum geçişi olur. Bu nedenle kalsiyumun fizyolojik fonksiyonları, yaşamın sürdürülmesi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle sağlıklı bir iskelet sistemi için yeterli kalsiyum alımı kritik bir faktördür.

Gıda Kaynakları

Bitkilerin yetiştiği topraklardaki mineral miktarları coğrafi olarak değişkenlik gösterdiği için bitkilerdeki bakır miktarı da değişebilir.

Süt ve süt ürünleri kalsiyum için zengin bir kaynak olmasının yanında emilebilen kalsiyum için de iyi bir kaynaktır, bununla beraber bazı sebze ve tahıllar da kalsiyum içermektedir. Fakat sebze ve tahıllardaki kalsiyumun biyoyararlılığının göz önüne alınması gerekmektedir. Lahana familyasına ait kalsiyumca zengin bitkilerin (brokoli, lahana, hardal, şalgam) içerdiği kalsiyumun biyoyararlılığı sütteki kalsiyumun biyoyaralılığına yakın olmasına rağmen, bazı gıdaların yapısında kalsiyum emilimini azaltan bazı bileşenler bulunmaktadır.

Kalsiyumun bazı önemli gıda kaynakları :

v      Kaşar Peyniri

v      Beyaz Peynir

v      Çedar Peyniri

v      Susam

v      Sardalye

v      Kuru incir

v      Meyveli yuğurt

v      Süt

v      Müsli

v      Yeşil Fasülye

Tavsiye Edilen Günlük Alım Miktarı(RDA)

Avrupa Birliği tavsiye edilen günlük alım miktarını 800 mg/gün olarak belirlemiştir.

Genelde kalsiyum alımı kişinin yaşına göre değişmektedir. Kemik gelişimi açısından çocukların yetişkinlere göre daha çok kalsiyum alması gerekmektedir. Hamile bayanlarında bebek gelişimi ve aynı zamanda kemiklerindeki ve dişlerindeki kalsiyum seviyesini korumak amacıyla yüksek kalsiyum alması gerekmektedir.

Günlük kalsiyum alımı 1500 mg/gün değerini geçmemelidir. Çünkü 2500 mg/gün değerinde toksisite (zehirlenme) semptomları ortaya çıkabilmektedir.

İnhibitörler/uyarıcılar:

Aşağıdaki gıda bileşenleri kalsiyum emilimini arttırmaktadır.

D Vitamini – Optimum kalsiyum emilimi için D Vitamini gerekmektedir.

Aşağıdaki gıda bileşenleri kalsiyum emilimini engellemektedir.

Oksalik asit – oksalat olarak da bilinir. Kalsiyum emilimini engelleyen en kuvvetli inhibitör maddedir ve yüksek konsantrasyonlarda ıspanakta, raventte; düşük konsantrasyonlarda da tatlı patates ve kuru fasulyede bulunmaktadır.

Fitik asit – kalsiyum emilimini azaltan fakat oksalik asite göre daha az kuvvetli bir inhibitördür. Mayanın fitaz (fermantasyon esnasında fitik asidi granüllerine parçalayan bir enzim) enzimi, ekmek ve diğer fermente gıdalarda fitik asit içeriğini azaltır. Sadece buğday kepeği ve kuru fasulye gibi konsantre fitat kaynakları “Ca” absorpsiyonunu azaltır.

Sodyum – yüksek oranda sodyum alımı kalsiyumun üre ile kaybıyla sonuçlanmaktadır, bunun sebebi sodyum ve kalsiyumun böbreklerde yeniden emilimindeki rekabet veya paratiroid hormonu (PTH) salgısına sodyumun etkisinden kaynaklanmaktadır. Bireyler arasında kalsiyumun tutulması, idrar kaybı sonucunda yaklaşık yüzde ellilik bir değişim göstermiştir. Sodyumun kemik erimesinde büyük bir potansiyel etkisi vardır.

Protein – diyetteki protein alımının artması durumunda, idrar yoluyla kalsiyum atılımı artar. Bununla birlikte, yetersiz protein alımı da osteoporotik kırılmaların iyileşmesini yavaşlatmaktadır. Albumin serumu değerleri (proteinin besleyici değerinin göstergesi) kalça çatlaması riskiyle de ters orantılı olarak bağlantılıdır.

Fosfor – Fosfor, genel olarak proteince zengin gıdalarda bulunmaktadır. Ayrıca idrar yoluyla kalsiyum atılmasını azaltmasıyla da bağlantılıdır. Bununla beraber, fosforca zengin gıdalar sindirim salgılarındaki kalsiyum miktarını artırdıklarından dolayı, kalsiyumun dışkı ile kaybına neden olmaktadırlar. Böylece, fosfor artırılmış protein alımı sebebiyle kaybedilen net kalsiyumu dengelememektedir.

Kafein – yüksek miktardaki kafein kısa bir süre için idrardaki kalsiyum miktarının artmasına sebep olmaktadır.

Vücuttaki görevleri

Kemik Yapısı

Kalsiyum kemik ve dişlerin başlıca yapıtaşıdır. Kemiklerin mineral bileşenleri başlıca hidroksiapatit [Ca10(PO4)6(OH)2] kristallerin meydana gelir ve bu kristaller bolca kalsiyum ve fosfat içerir. Kemik, yaşam boyu sürekli olarak değişime uğrayan dinamik bir dokudur. Kemiğin oluşmasını başlatan kemik hücreleri “osteoklast” olarak adlandırılmaktadır. Kemik üreten hücrelere “osteoblast” denir ve bunlar yeni kemik üreterek eskileriyle değiştirirler. Normal gelişme sırasında üretilen kemik tekrar absorplanan kemik miktarını geçer. Eğer tekrar absorplanma yeni oluşumdan fazla olursa osteoporoz gerçekleşebilir.

Kas Fonksiyonları

Kalsiyum vücuttaki kan damarlarının kasılıp gevşemelerine, sinir uyarılarının taşınımına, kas hareketlerin gerçekleşmesi ve ensülin gibi bazı hormonların salgılanmasına yardımcı olmaktadır. İskelet kasları ve sinir hücreleri gibi uyarılabilir hücreler, membranları içerisinde kalsiyum kanalları içermektedir ve bu sayede kalsiyum konsantrasyonunun hızlı değişimi sağlanmaktadır. Örneğin bir kas lifi kendisini hareket ettirecek bir uyarı aldığında, hücre membranları içerisindeki kalsiyum kanalları açılarak kas hücrelerine bir miktar kalsiyum iyonları geçmesi sağlanır. Bu kalsiyum iyonları hücre içindeki proteinlere bağlanarak hücre dışına çıkarlar. Kalsiyumun özel bir proteine bağlanması işlemi troponin-c olarak adlandırılır ve bu olay kas hareketlerinin başlamasını sağlamaktadır. Kalsiyumun bu şekilde farklı bir proteine bağlanması ile kas hareketi için gerekli enerji sağlanmış olur.

Pıhtılaşma faktörü

Kalsiyum kanamaların durdurulmasında son derece önemli bir rol oynamaktadır. Pıhtı oluşumunu sağlayarak kanamayı durduran bir pıhtılaşma faktörüdür. Bu olayda kalsiyum iyonları (Ca2+) kofaktör olarak rol almaktadır. Kalsiyum iyonları diğer pıhtılaşma faktörlerine bağlanıp, bunların harekete geçmesini sağlayarak, pıhtı oluşturup kanamayı durdururlar.

Eksikliği

Kandaki kalsiyum seviyesinin düşük olması genellikle paratiroid hormonunun fonksiyonunun bozuk olmasının göstergesidir ve nadir olarak diyetteki kalsiyumun düşük olmasından dolayı kandaki kalsiyum seviyesini korumak amacıyla iskeletten kalsiyum tedarik edilir. Kandaki kalsiyumun düşük olmasının diğer nedenleri: kronik böbrek rahatsızlıkları, D vitamini eksikliği ve ciddi alkol alımıyla kandaki magnezyum seviyesinin düşük olmasıdır. Kronik olarak kalsiyum alımının düşük olması bireylerin gelişmesinde kemik oluşumunun optimum şekilde olmasını engelleyebilir. Yetersiz kalsiyum alımı kemik zedelenmelerinin artmasına ve en sonunda osteoporoz oluşmasına neden olmaktadır.

Toksisite

Kalsiyum eksik alınması ile sağlığın olumsuz etkilenmesinin yanı sıra kalsiyumun fazla alınması ile de sağlık olumsuz etkilenebilir. Yüksek kalsiyum alımı hipercalcemia denilen yani kandaki kalsiyum değerinin yüksek olması, böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve diğer minerallerin emiliminin engellenmesine neden olmaktadır. Hipercalcemia aşırı D vitamini alımıyla da oluşmaktadır. Bunun için 50,000 IU ve daha yukarı değerlerde D vitamini alınmamalıdır, fakat hipercalcemia'nın beslenmeyle oluşumu çok nadir olarak görülür. Özellikle ilerlemiş basamaklarında hipercalcemia vakaları kanserle sonuçlanmaktadır.

Kalsiyumun fazla alımıyla ilgili diğer bir konu da kalsiyumun demir, çinko, magnezyum ve fosfor gibi diğer minerallerin emilimine etki etmesidir.

Düzenleme

Kalsiyumun hücre sıvısındaki ve kandaki miktarları normal fizyolojik fonksiyonların gerçekleşmesi için önemlidir. Kandaki kalsiyum miktarı düştüğünde, paratiroid bezindeki kalsiyuma hassas proteinler sinyal gönderir ve paratiroid hormonu (PTH) salgılanır. Böylece “osteoclast” ların aktiviteye geçmesi vasıtasıyla kemiklerdeki kalsiyum serbest bırakılır ve böbreklerdeki kalsiyumun geri emilimi artırılarak idrar yolu ile kalsiyumun atılması engellenmiş olur. Kandaki kalsiyum miktarı normal değerlere ulaştığında paratiroid hormonu PTH salgılamayı durdurur ve böbrekler fazla kalsiyumu idrar yoluyla atar.

 Kaynak: Wageningen University

                                 

                                                      Geri 

 


Beslenmenin temel bilgileri
Gebelikte ihtiyaç duyulan vitaminler
Multivitamin hapları
Kemik erimesi Osteoporoz Osteopeni osteoporos tedavisi
Kemik erimesi ölçümü dansitometri
Kalça kırığı kalsiyum hapları


 
e-gebelik.net
Site içi arama
   
  Erkekte Erken Bosalma Impotans
Merak Edilen Cinsellik Kadin Hastaliklari Youtube Görüntleri Videolari Canli Görüntü Yayin Tv Ani
Kadinda Erkekte Escinsellik, Lezbiyenlik
Kadinda masturbasyon, Erkekte masturbasyon
Hamile, Gebe Kalma Için cinsellik,yöntemler tedaviler
Ilk Gece ,Zifaf, Gerdek, Kizlikzari ve Cinsellik
Meme Kanseri, Agrisi Teshis Ve Tedavisi, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum, Kadin Sagligi Muayenesi)
Sezeryan (Sezaryen) Resmi, Görüntüsü,Youtube Sezaryen Videosu Görüntüsü Youtub Sezaryan video
Dogum Resimleri Görüntüleri Ani, Fiyatlari Ücretleri Hastanesi, Fiyat Bilgileri, Ücretlendirme
Cinsel Uçuk Genital Herpes,Tedavi Edilmeli Mi Gerekli Mi Gereksiz Mi, Yapilmali Mi? Olmali Mi?Nasil
Genital Sigiller, Genital Sigil Tedavisi Gardasil HPV Rahim Kanseri Asisi Kondilom, HPV, Sigil Virüs
Bartolin Absesi, Bartholin Kisti Operasyonu
Vajina Mantar Enfeksiyonu, Akinti Kasinti
Kadin Hastaligi Olarak Vajinal Akinti
Sivilceler, Sivilce, Akne Tedavisi
Kadinda Tüylenme, Tüy Artisi
Endometriozis Belirtileri Tani Ve Tedavisi
Simir ( Pap Smear) Degerlendirilmesi, Cin 1, 2, 3, Ascus
Kolposkopi, Biopsi, Konizasyon Ve Kürtas ücretleri, fiyatlari, parasi ve hastanesi
Kisirlik, Gebelik Ve Miyom, Myom Tedavisi
Idrar Kaçirma , Tutamama Ve Jinekolok Ameliyati
Hamilelik, Gebelik ve Yumurtalik Kisti, Gebelik Hamilelik te Yumurtalikta kist tedavisi
Çikolata kisti ,Endometriyoma Ve Endometriyozis,Çukolata kisti ameliyati laparaslopi
Kadin Dogum Kanserleri ,Jinekolojik Kanser Tedavisi
Laparaskopi, Kist ve Kisirlik Tedavisi
Adet Hijyeni Ve Genital Bakim
Vaginismus Ve Vajinismus Tedavisi, Jinekolog Ve Kadin Dogum Uzmani Muayenesi Adresleri
Jinekolojik Muayene Ve Jinekolog,Jinekolok seçimi nerede, nasil , ücreti, fiyati ve parasi
G Noktasi ve Orgazm,Vajina Estetigi, Labioplasti Vajinoplasti Ameliyati Nasil Ne sekilde Nerede
Memede fibrokistik hastalik
Kordon dolanmasi (fotograflari görüntüleri resimleri) youtube video, yutup vidyo görüntüsü ani
Yumurtalik kisti tani ve tedavisi
Gebelikte uyku pozisyonu, Bebegim Nasil Rahat Eder?,Nasil Daha Saglikli Olur?
Erkelerde dogum kontrol asisi,Uygun Mu? Güvenilir Mi, Olmali Mi,Ne Sekilde Nezaman Nasil Takilir
Genital enfeksiyonlardan korunma yollari , Hamilelik Ve Gebelik Hijyeni Korunma Ne Sekilde Nasil
Gebede , Hamilede Düsük tehdidi , Gebe Hamile Takibi Kontrolu , Belirtileri
Smear testi nedir ,ne zaman
Hormon yerine bitkisel tedavi
40 yas üstü kadinlarda korunma, kimyasal gebelik, bozulmus gebelik ve bos gebelik nasil olusur?
Rahim agzinda yara ,yakma dondurma lazer tedavisi, resim ve görüntü, youtube yutube video tv
Hizli gebe kalmak için uygulamalar, hamilelik gebelik belirtileri ne olabilir? Hamile Ve Gebe Kalma
Adet düzensizligi sekilleri
Gebelikte Hamilelikte bulanti,kusma ,uyusma, ödem , karincalanma, mide yanmasi ,reflü belirtileri
Dogum kontrol haplari , Gebelikten Hamilelikten Korunma Istememe ,Yöntem
Miyom belirtileri ve tanisi ,myom tedavisi, nerede nasil ne sekilde Ve ne zaman yapilir
Cinsiyet belirleme ,Seçimi Tayini, hamilelik ve gebelik öncesi cinsiyet seçme,Çin Takvimi
Sezeryan mi? Normal dogum mu? Sezaryen Görüntüleri Resimleri Canli Ani Youtube Video Yutub
Gebelikte hamilelikte cinsel iliski ve birlesme pozisyonlari, güvenli mi? ne sekilde olmali
Polikistik over sendromu nedir ? Ultrasonografi ,Kadin Sagligi , Jinekoloji Ve Kadin Hastaliklari
Kizlik zari muayenesi, Kizlik zari hakkinda bilgiler
 
  Hafta hafta gebelik, ay ay hamilelik gebelik, gün gün gebe hamile takibi muaynesi ve tetkikleri
Gebelerde Hamilelerde Cinsel Iliski Ile Geçen Hastaliklar, Gebelik,Hamilelik Enfeksiyonlari
Gebe Hamile Muayenesi Takibi, Ne zaman, Nasil, Ne Sekilde Yapilir, Gebelik Hamilelik Dogum takibi
Kürtaj Hapi, Düsük Ilaci, kürtaj yapan doktorlar hastaneler klinikler, sik kürtaj, ard arda kurtas
Genetik Danisma,Perinatolojik Inceleme nerede nasil ne sekilde hangi hastane doktor klinikte yapilir
Agrisiz dogum, Epidural Anestezi, Dogum Ani, Sezeryan Ani, Sezaryan Ani, Sezaryen Ani Video
Spiral (Ria) Yöntemi Ile Korunma, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum) Kadin Sagligi Merkezi Muayenesi
Lohusalik (Logusalik), Üstüne Görme, Üste Görme, Dogum Sonrasi Kürdaj ( Kurtaj, Kurdaj,Kürdas)
Sünnet, Yenidogan Sünneti, Dogum Sonrasi Sünnet Ve bebek bakimi
Gebelik (Hamilelik) Takvimi, Gebelik Hesaplayicilari, Hamilelik Hesaplayicilari Hesaplayicisi Hamile
Ne Zaman Gebe, Nasil Hamile Kalabilirim?
Spermiogram, Sperm Bozuklugu Kisirlik Tetkikleri,Kisirlik Tedavisi (Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji)
Varikosel Ameliyati, Tedavisi
Çocuk Istegi ,Sik Sorulan Sorular
Erkekte Kisirlik, Erkek Kisirligi
Tüp Bebek, IVF, Mikroenjeksiyon, Yumurtalama Takibi ,Asilama Yöntemleri, Kisirlik Tedavisi
Asilama,Iui, Kisirlik Tedavisi
Kisirlik, Bebek Istegi Tetkikleri
Kadinlarda Kisirlik Nedenleri
Detoks Beslenme,Uzun Saglikli Yasam
Vitaminler Genel Bilgi, Diyet (Diet) yapma
Osteoporos, Kemikerimesi Ve Beslenme
Osteoporoz, Kemik Erimesi, Menapos Ve Kadin Hastaliklari Takibi Bitkisel Dogal Tedavi
Menopozda Kanama Kürtaj, Ne Zaman, Nasil Ne Sekilde -- Youtube Videolari, Görüntüleri Resimleri
Menapozda Cinsel Yasam , Cinsellik beslenme ve spor, Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji
Kadin Sagligi ,Unutkanlik, Alzheimer Bunama Hastaligi ve Menepoz
Menopoz , Menapoz Nedir
Cinsel Isteksizlik, Sogukluk, Hamilelik Gebelik Ve Cinsel Isteksizlik
Iktidarsizlik, Impotans, Sertlesme Bozuklugu
Bebek ve Cinsiyeti Kiz mi,erkek mi? Hamilelik Gebelik Ve Cinsiyet Meragi, Ne Zaman Kaçinci Hafta
Gebe kalma korkusu sehir efsaneleri
Genital Sigiller ,HPV Asisi Ve Kanser
Miyomlarda yeni bir tedavi yöntemi resimleri youtube video vidyo görüntüleri görüntüsü izle
Anne karninda müzik
Suda dogum ,youtube video canli görüntüleri, youtub vidyo görüntüsü ve canli ani,nasil nerede, kim
Dogumda, Sezeryanda ( Sezaryen , Sezaryan) Kordon Kani
Seasonale ,yeni korunma yöntemi
Vajina Estetigi Ve Cinsellik
 

Yakında e-jinekolog.com sitemizde
doğum, ameliyat youtube video
RESİMLERİ
FOTOĞRAFLARI
VİDEOLARI
GÖRÜNTÜLERİ

solmenu.jpg
anasayfa
Hafta Hafta Gebelik Gebeliğe Hazırlık
Gebelik
Gebelikte Beslenme
Doğum
Doğum Loğusalık ve Bebek
Aile Planlaması Yöntemleri
Genel Jinekoloji
Yumurtalık Kistleri
Rahim sorunları
Rahim ağzı sorunları
Hormon Bozuklukları
Hormon Bozuklukları Genital Enfensiyonlar Hormon Bozuklukları
Meme
Cinsel Sorular
Menepoz - Osteoporoz
Otomatik_Hesaplayicilar
   

! Yasal Uyarı !

www.kurtaj.info

www.genitalsigil.net

Google Plus +