e-gebelik.net Bize Ulaşın Anasayfam Yap Sık Kulananlara Ekle Soruları Cevaplıyor
   
Rahim Ağzı Sorunları
 

 
 

Smear Sonuçlarının Yorumu Ve Yönetimi

 

·        Pap Smear Normal sonuçlar :

Negatif veya iyi huylu  sonuçlar  pap smear tetkikinde anormallik olmadığı anlamına gelmektedir.Metaplazi, atipik olmayan hücresel değişiklik, hiperkeratoz ve parakeratoz gibi bulgular anormal olmamasına rağmen CİN 'in çok erken bulguları olabilirler.Bu durumlarda Pap test 1 yıl sonra tekrar edilmelidir.

Pap smear sonucu normal olup fakat endoservikal (rahim ağzı kanalına ait) hücre içermediği  durumlarda test yetersiz olarak değerlendirilir.Bu durumda Pap smear  tekrarlama takvimi hastanın risk faktörleri göz önünde bulundurularak tekrar düzenlenir.Doktor gerek görürse  3 ay sonra  simir tekrarlanır.

·        Pap Simir Atipi,anormal sonuçlar :

Her ne kadar testteki hücre  atipisi, anormallik kanser, hatta kanser öncüsü (prekanseröz) hücre  varlığı için bir kanıt değilse de  normal bir bulgu değildir.Atipik Pap smear sonuçları olan kadınların yaklaşık %30 'unda CIN vardır.

İnflamatuar atipi ve anormallik  enfeksiyonu ifade etmektedir.Vaginit göz önünde bulundurulmalı ve özellikle Chlamidya  ve Gonorrhea  için servikal kültürler alınmalıdır.Uygun olan tedavi  tamamlanır ve smear tekrar edilir.

Pap smear atipi içeren bütün durumlarda 3 ay sonra tekrar edilmelidir. Eğer bulgular tekrar atipi ise kolposkopi yapılmalı , tekrar pap smear normal ise üçüncü smear 6 ay sonra yapılmalıdır.

Ø     ASCUS : Bu gurupta Bethesta sistemine göre ASCUS (Önemi bilinmeyen atipik hücreler) değerlendirilmesi de katılmaktadır.ASCUS iltihaba bağlı olabileceği için önce vajinit,servisit tedavisi ilaçla yapılır ,smear takiben 1 ay sonra tekrarlanır ,ASCUS tekrar devam eder ise kolposkopi ve biopsi yapılmalıdır.
Diğer bir seçenekte ASCUS varlığında, HPV varlığında hiç beklenmeden virus tiplemesi yapılıp riskli tip görülmesi halinde hemen kolposkopi ve biopsi yapılmasıdır. Smear testinde ASCUS saptanan kadınlarda  biyopsi yapıldığında %20 oranında  düşük veya yüksek derecede CİN görülmektedir.

Ø   Koilositoz : Koilosit , perinukleer 'halo'  içeren büyümüş hiperkromatik nukleuslu  epitelyal hücredir.Pap smear’deki  koilositik değişiklikler HPV enfeksiyonunun varlığını düşündürür.Cinsel  aktif kadınlarda HPV infeksiyonu insidansı yaklaşık %10 dur. HPV virüsünün yaklaşık 100 kadar tipi tanımlanmış ve bunlardan 20 tanesinin genital sistem enfeksiyonlarına yol açtığı gösterilmiştir HPV’nin 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 ve 68. tipleri kanser açısından daha yüksek tiplerdir. Smear testi değerlendirmesinde ve tedavinin planlanmasında virüs tiplendirilmesinin gerekliliği konusunda henüz bir görüş birliği bulunmamaktadır.Atipi ile birlikte olsun veya olmasın , koilositozun mevcudiyeti serviks vagina ,vulva ve anüsün (makat) HPV lezyonları yönünde kolposkopik değerlendirme ile incelenmesini gerektirmektedir.Koilositoz ve HPV sıklıkla ASCUS ,LSİL ve CİN 1 ile beraberdir. Ve böyle değerlendirlir.

Ø     Servikal İntraepitelyal Neoplazi (CİN) : Her ne kadar düşük dereceli CIN’ ler (CİN1,CİN2),  yüksek dereceli CİN’ lere göre (CİN 3) daha az korkutucu olsa da ,Pap smear sonuçları yalnız başına kanser  riski hakkında yeterli  bilgiyi vermez.

CİN 'in derecesinden bağımsız olarak ister CİN1 ,ister CİN 3 olsun, altta yatan bir kanser ihtimalini yok etmek için serviksin kolposkopi ile incelenip direkt biopsi alınması gerekmektedir.Bu guruba Bethesta sistemine göre LSİL, HSİL ve AGUS  olarak değerlendirilen hastalar da girmektedir.

LSIL , CİN 1 ‘e takabül etmektedir.Bu hastalarda zaman kaybetmeden kolposkopik muayene , biyopsi ve endoservikal küretaj yapmak gerekir. Çünkü smear testi LSIL olarak değerlendirlen  hastalara kolposkopik biyopsi uygulandığı zaman yaklaşık %15’inde HSIL (CİN 3) olarak sonuç gelmektedir. Eğer kolposkopik muayene ve yapılan biyopside takrar smear testinde olduğu gibi  CIN 1 saptanırsa sadece izlemek  yeterli olabilmektedir.Diğer daha sık uygulanan  seçenek de risk almadan hemen tedavisidir. Tedavide elektrokoter (yakma), cryotherapy (dondurma), lazer ve konizasyon (LEEP veya soğuk konizasyon) uygulanabilir. Hepsinin sonuç ve başarı oranları aynıdır.Konizasyon yapılacak ise en avantajlı ve rahime en az zarar vereni LEEP uygulamasıdır. Eğer tedavi edilmeyip CİN 1 olan hastayı takip tercih edilecek ise unutulmamalıdır ki bu hastaların  yaklaşık %10-20’si CİN 2-3 ‘e ve %0.5 ‘ i de kansere dönüşme ihtimali vardır.Tedavi edilmeden takip de bir seçenek olup 6 ayda bir smear testi veya 1 yıl sonra HPV tiplemesi yapılmaktadır. Üst üste iki smear testinin normal olması veya 1 yıl sonra yapılan HPV testinde virüs görülmemesi durumunda normal yıllık rutin takiplere geçilebilir.Takipler sırasında smear takrar bozulur ise kolposkopi ve biopsi tekrar yapılmaktadır ve gerekirse tedaviye geçilir.

HSİL veya CİN 2-3 saptanan hastalarda hemen  kolposkopik inceleme, biopsi ve endoservikal küretaj yapılmalıdır. Sonuç tekrar  CİN 3 ,HSİL çıkar ise  konizasyon işlemi yapılmalıdır. Alınan materyal tekrar patolojik olarak incelenebilir ve gözden kaçan mikroinvazyon gibi durumlar görülebilinmektedir.CIN 3 çıkan hastalar eğer ailelerini tamamlamış ve çocukları var ise histerektomi (rahmin alınması) ilk seçenek olarak düşünülmektedir. Genç hastalarda ise konizasyon işlemi sonrası hastanın bilgilendirilmesi ile hasta takibe alınabilinir. Tedavi sonrası takibe alınan CİN 3,HSİL olan kadınların %30-45’inde gerileme, fakat %15-20’ sinde kansere dönüşüm olabileceği unutulmamalıdır.  

Ø   Atipik Glandüler hücreler (AGUS) :  Simir  de atipik glandüler hücre saptanan hastaların önemli bir kısmında CİN veya kanser görülmektedir. Bu hastalara kolposkopi yeterli olmayacağı için,kolposkopi ile birlikte rahim kanalı ve rahim içi küretajı yapılması tavsiye edilmektedir. Biyopsi sonuçlarının anormal olması durumunda konizasyon yapılmalıdır. Konizasyon sınırlarında anormal hücreler görülmesi durumunda konizasyon işlemi tekrarlanmalıdır. Eğer hastanın çocuk sorunu yoksa ve ailesini tamamlamış ise histerektomi ile rahim alınmalıdır. Çünkü biyopside sınırlar temiz olmasına karşın daha sonra rahimi alınan hastaların önemli bir kısmında  kalan veya tekrar çıkan anormal glandüler hücreler görülmektedir.
 

·         Serviksin İnvazif Kanseri, Rahim Ağzı Kanseri:

Epitel  dış yüzeyini aşan ve servikal stromayı (rahim ağzı iç dokusunu) istila eden  lezyonlar gerçek kanserdir.Kanser tedavisi başlanmalıdır.

·        Gebelerde anormal smear:

İdeali gebe kalmadan,gebelik planlandığı zaman smear testinin yapılmasıdır.Eğer önceden yapılmamış ise ve gebeliğin  başlangıcında smear testi yapılıp anormal sonuç çıkmış ise, kolposkopik inceleme yapılmalıdır.Kolposkopi şüpheli sonuçlanmış  ise gebeliğin 20’inci haftasından sonra kolposkopi incelemesi tekrarlanmalıdır.Gebelerde biyopsi alınması kanama fazla olabileceğinden dolayı her zaman yapılması önerilmez.Ancak kansere dair ciddi bir şüphe var ise  gebeye rahim ağzı biopsisi yapılmalıdır.


Smear testi sonuçları yorumu değerlendirmesi hakkında Dr.Nevra
Topalismailoğlu  Smear testi video görüntüsü ile anlatıyor..

        

ASCUS Nedir, Ascus Tedavisi Nasıl Yapılır

 

 

CİN 1  Nedir CİN1Tedavisi, LSİL Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır

 

                                                      Geri   

 

Genital siğiller (kondilom ) ve  HPV enfeksiyonu
Kolposkopi , Biopsi Ve Kürtaj
Leep Operasyonu, Sıcak Konizasyon
Gebeliğe (Hamileliğe) Hazırlık

 


 
e-gebelik.net
Site içi arama
   
  Erkekte Erken Bosalma Impotans
Merak Edilen Cinsellik Kadin Hastaliklari Youtube Görüntleri Videolari Canli Görüntü Yayin Tv Ani
Kadinda Erkekte Escinsellik, Lezbiyenlik
Kadinda masturbasyon, Erkekte masturbasyon
Hamile, Gebe Kalma Için cinsellik,yöntemler tedaviler
Ilk Gece ,Zifaf, Gerdek, Kizlikzari ve Cinsellik
Meme Kanseri, Agrisi Teshis Ve Tedavisi, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum, Kadin Sagligi Muayenesi)
Sezeryan (Sezaryen) Resmi, Görüntüsü,Youtube Sezaryen Videosu Görüntüsü Youtub Sezaryan video
Dogum Resimleri Görüntüleri Ani, Fiyatlari Ücretleri Hastanesi, Fiyat Bilgileri, Ücretlendirme
Cinsel Uçuk Genital Herpes,Tedavi Edilmeli Mi Gerekli Mi Gereksiz Mi, Yapilmali Mi? Olmali Mi?Nasil
Genital Sigiller, Genital Sigil Tedavisi Gardasil HPV Rahim Kanseri Asisi Kondilom, HPV, Sigil Virüs
Bartolin Absesi, Bartholin Kisti Operasyonu
Vajina Mantar Enfeksiyonu, Akinti Kasinti
Kadin Hastaligi Olarak Vajinal Akinti
Sivilceler, Sivilce, Akne Tedavisi
Kadinda Tüylenme, Tüy Artisi
Endometriozis Belirtileri Tani Ve Tedavisi
Simir ( Pap Smear) Degerlendirilmesi, Cin 1, 2, 3, Ascus
Kolposkopi, Biopsi, Konizasyon Ve Kürtas ücretleri, fiyatlari, parasi ve hastanesi
Kisirlik, Gebelik Ve Miyom, Myom Tedavisi
Idrar Kaçirma , Tutamama Ve Jinekolok Ameliyati
Hamilelik, Gebelik ve Yumurtalik Kisti, Gebelik Hamilelik te Yumurtalikta kist tedavisi
Çikolata kisti ,Endometriyoma Ve Endometriyozis,Çukolata kisti ameliyati laparaslopi
Kadin Dogum Kanserleri ,Jinekolojik Kanser Tedavisi
Laparaskopi, Kist ve Kisirlik Tedavisi
Adet Hijyeni Ve Genital Bakim
Vaginismus Ve Vajinismus Tedavisi, Jinekolog Ve Kadin Dogum Uzmani Muayenesi Adresleri
Jinekolojik Muayene Ve Jinekolog,Jinekolok seçimi nerede, nasil , ücreti, fiyati ve parasi
G Noktasi ve Orgazm,Vajina Estetigi, Labioplasti Vajinoplasti Ameliyati Nasil Ne sekilde Nerede
Memede fibrokistik hastalik
Kordon dolanmasi (fotograflari görüntüleri resimleri) youtube video, yutup vidyo görüntüsü ani
Yumurtalik kisti tani ve tedavisi
Gebelikte uyku pozisyonu, Bebegim Nasil Rahat Eder?,Nasil Daha Saglikli Olur?
Erkelerde dogum kontrol asisi,Uygun Mu? Güvenilir Mi, Olmali Mi,Ne Sekilde Nezaman Nasil Takilir
Genital enfeksiyonlardan korunma yollari , Hamilelik Ve Gebelik Hijyeni Korunma Ne Sekilde Nasil
Gebede , Hamilede Düsük tehdidi , Gebe Hamile Takibi Kontrolu , Belirtileri
Smear testi nedir ,ne zaman
Hormon yerine bitkisel tedavi
40 yas üstü kadinlarda korunma, kimyasal gebelik, bozulmus gebelik ve bos gebelik nasil olusur?
Rahim agzinda yara ,yakma dondurma lazer tedavisi, resim ve görüntü, youtube yutube video tv
Hizli gebe kalmak için uygulamalar, hamilelik gebelik belirtileri ne olabilir? Hamile Ve Gebe Kalma
Adet düzensizligi sekilleri
Gebelikte Hamilelikte bulanti,kusma ,uyusma, ödem , karincalanma, mide yanmasi ,reflü belirtileri
Dogum kontrol haplari , Gebelikten Hamilelikten Korunma Istememe ,Yöntem
Miyom belirtileri ve tanisi ,myom tedavisi, nerede nasil ne sekilde Ve ne zaman yapilir
Cinsiyet belirleme ,Seçimi Tayini, hamilelik ve gebelik öncesi cinsiyet seçme,Çin Takvimi
Sezeryan mi? Normal dogum mu? Sezaryen Görüntüleri Resimleri Canli Ani Youtube Video Yutub
Gebelikte hamilelikte cinsel iliski ve birlesme pozisyonlari, güvenli mi? ne sekilde olmali
Polikistik over sendromu nedir ? Ultrasonografi ,Kadin Sagligi , Jinekoloji Ve Kadin Hastaliklari
Kizlik zari muayenesi, Kizlik zari hakkinda bilgiler
 
  Hafta hafta gebelik, ay ay hamilelik gebelik, gün gün gebe hamile takibi muaynesi ve tetkikleri
Gebelerde Hamilelerde Cinsel Iliski Ile Geçen Hastaliklar, Gebelik,Hamilelik Enfeksiyonlari
Gebe Hamile Muayenesi Takibi, Ne zaman, Nasil, Ne Sekilde Yapilir, Gebelik Hamilelik Dogum takibi
Kürtaj Hapi, Düsük Ilaci, kürtaj yapan doktorlar hastaneler klinikler, sik kürtaj, ard arda kurtas
Genetik Danisma,Perinatolojik Inceleme nerede nasil ne sekilde hangi hastane doktor klinikte yapilir
Agrisiz dogum, Epidural Anestezi, Dogum Ani, Sezeryan Ani, Sezaryan Ani, Sezaryen Ani Video
Spiral (Ria) Yöntemi Ile Korunma, (Kadin Hastaliklari Ve Dogum) Kadin Sagligi Merkezi Muayenesi
Lohusalik (Logusalik), Üstüne Görme, Üste Görme, Dogum Sonrasi Kürdaj ( Kurtaj, Kurdaj,Kürdas)
Sünnet, Yenidogan Sünneti, Dogum Sonrasi Sünnet Ve bebek bakimi
Gebelik (Hamilelik) Takvimi, Gebelik Hesaplayicilari, Hamilelik Hesaplayicilari Hesaplayicisi Hamile
Ne Zaman Gebe, Nasil Hamile Kalabilirim?
Spermiogram, Sperm Bozuklugu Kisirlik Tetkikleri,Kisirlik Tedavisi (Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji)
Varikosel Ameliyati, Tedavisi
Çocuk Istegi ,Sik Sorulan Sorular
Erkekte Kisirlik, Erkek Kisirligi
Tüp Bebek, IVF, Mikroenjeksiyon, Yumurtalama Takibi ,Asilama Yöntemleri, Kisirlik Tedavisi
Asilama,Iui, Kisirlik Tedavisi
Kisirlik, Bebek Istegi Tetkikleri
Kadinlarda Kisirlik Nedenleri
Detoks Beslenme,Uzun Saglikli Yasam
Vitaminler Genel Bilgi, Diyet (Diet) yapma
Osteoporos, Kemikerimesi Ve Beslenme
Osteoporoz, Kemik Erimesi, Menapos Ve Kadin Hastaliklari Takibi Bitkisel Dogal Tedavi
Menopozda Kanama Kürtaj, Ne Zaman, Nasil Ne Sekilde -- Youtube Videolari, Görüntüleri Resimleri
Menapozda Cinsel Yasam , Cinsellik beslenme ve spor, Kadin Hastaligi Ve Jinekoloji
Kadin Sagligi ,Unutkanlik, Alzheimer Bunama Hastaligi ve Menepoz
Menopoz , Menapoz Nedir
Cinsel Isteksizlik, Sogukluk, Hamilelik Gebelik Ve Cinsel Isteksizlik
Iktidarsizlik, Impotans, Sertlesme Bozuklugu
Bebek ve Cinsiyeti Kiz mi,erkek mi? Hamilelik Gebelik Ve Cinsiyet Meragi, Ne Zaman Kaçinci Hafta
Gebe kalma korkusu sehir efsaneleri
Genital Sigiller ,HPV Asisi Ve Kanser
Miyomlarda yeni bir tedavi yöntemi resimleri youtube video vidyo görüntüleri görüntüsü izle
Anne karninda müzik
Suda dogum ,youtube video canli görüntüleri, youtub vidyo görüntüsü ve canli ani,nasil nerede, kim
Dogumda, Sezeryanda ( Sezaryen , Sezaryan) Kordon Kani
Seasonale ,yeni korunma yöntemi
Vajina Estetigi Ve Cinsellik
 

Yakında e-jinekolog.com sitemizde
doğum, ameliyat youtube video
RESİMLERİ
FOTOĞRAFLARI
VİDEOLARI
GÖRÜNTÜLERİ

solmenu.jpg
anasayfa
Hafta Hafta Gebelik Gebeliğe Hazırlık
Gebelik
Gebelikte Beslenme
Doğum
Doğum Loğusalık ve Bebek
Aile Planlaması Yöntemleri
Genel Jinekoloji
Yumurtalık Kistleri
Rahim sorunları
Rahim ağzı sorunları
Hormon Bozuklukları
Hormon Bozuklukları Genital Enfensiyonlar Hormon Bozuklukları
Meme
Cinsel Sorular
Menepoz - Osteoporoz
Otomatik_Hesaplayicilar
   

! Yasal Uyarı !

www.kurtaj.info

www.genitalsigil.net

Google Plus +